DODIK IZLAZI PRED SUD BiH 16. OKTOBRA: Počinje proces protiv lidera RS optuženog za nepoštovanje odluka visokog predstavnika

V. N.

11. 10. 2023. u 07:15

SUD Bosne i Hercegovine zakazao je za 16. oktobar ročište na kojem bi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg Banjaluka ne priznaje.

ДОДИК ИЗЛАЗИ ПРЕД СУД БиХ 16. ОКТОБРА: Почиње процес против лидера РС оптуженог за непоштовање одлука високог представника

Foto: Sud BiH

Tužilaštvo BiH na svojoj veb-stranici objavilo je kompletnu optužnicu:

- U periodu od 1. jula do 9. jula 2023. Milorad Dodik i Miloš Lukić, svesni i znajući da je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit doneo odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji je Narodna skupština RS usvojila na osmoj posebnoj sednici održanoj 27. juna 2023. i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, koji je Narodna skupština RS usvojila na sedmoj posebnoj sednici 21. juna 2023, sa kojima su prethodno bili upoznati i protivno tome preduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka, a ne primenjujći i ne provodeći navedene Odluke visokog predstavnika.

Branilac predsednika Srpske Goran Bubić kaže da Dodik i Lukić sasvim izvesno neće imati pravično suđenje, a što se može nedvosmisleno zaključiti iz dosadašnjeg toka krivičnog postupka pred Sudom BiH.

- To se prvenstveno zaključuje iz sudskih odluka o odbijanju zahteva za izuzeće postupajućeg sudije za prethodno saslušanje. Nije potrebno biti pravnik, pa zaključiti da se ne može smatrati nepristrasnim sudijom ličnost o čijem je potencijalnom profesionalnom napredovanju odlučivao optuženi, u ovom slučaju predsednik RS Dodik, prema odredbama Ustava BiH. Ovo učešće u ustavnom postupku, prema izričitoj dispoziciji člana 3.(b) Ustava BiH, u kojem se Dodik izjašnjavao kao srpski član Predsedništva BiH, da postupajuća sudija ne bude imenovana za sudiju u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, od Suda BiH je proglašeno sporednim i posrednim, bez uticaja na izbor za sudiju u konkretnom slučaju. Na ovaj način su očigledno ignorisane odredbe Ustava BiH, kao što se inače zaobilaze u ovom predmetu, što se objektivno ne može prihvatiti, a Sud BiH po mišljenju odbrane pokazao pristrasan stav odlučujući da se zahtev za izuzeće odbije kao neosnovan - pojašnjava Bubić.

Dodik stalna meta Zapada, Foto V. Tripić

Iz odbrane predsednika RS navode i da se slično dogodilo i kod odbijanja drugog zahteva za izuzeće istog sudije.

- Zahtev je Suda BiH odbio s obrazloženjem da je postupajuća sudija vraćanjem optužnice i uputama datim Tužilaštvu BiH učinila optužnicu jasnijom, i da je to u interesu optuženih, jer tako mogu lakše da se brane. Na ovaj način je potvrđen navod odbrane u zahtevu za izuzeće da je u osnovi sudija "iscrtavala" optužnicu umesto Tužilaštva BiH.

Takođe, nije potrebno biti pravnik, pa zaključiti da će nejasnija optužnica teže proći na sudu, a jasnija optužnica lakše. Znači da intervencija sudije definitivno nije bila u korist odbrane, kako se tvrdi u razlozima za odbijanje zahteva za izuzeće, već danajski poklon odbrani. Drugo je pitanje što ni mađioničar predmetnu optužnicu ne može "razjasniti" jer u simuliranom "krivično-pravnom" događaju iz optužnice pravno ne postoji krivično delo. Prema Ustavu BiH, aneksima na Ustav BiH i Dejtonskom sporazumu u celini, visoki predstavnik u BiH nije zakonodavac, ni kao institucija, a Šmit personalno nije visoki predstavnik - pojašnjavaju iz tima odbrane predsednika Dodika.

Cvijanovićeva: Politički progon

SRPSKI član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Dodik meta političkog progona jer, kako je navela, kao što bi to uradio svaki realni demokrata na svetu, osporava mogućnost da neki neizabrani stranac nameće volju svojih sponzora negiranjem demokratski izabranih organa neke države. Ona je navela da se stranci, koristeći domaći pravosudni sistem, obračunavaju sa RS.

* * * * * * * * *

U MATICI SRPSKOJ PROMOVISANA KNjIGA PRVOG ČOVEKA RS koja sadrži njegove govore u 2021. i 2022.

"ZAVJET" SVOM NARODU

KNjIGA "Zavjet" Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, predstavljena juče u Matici Srpskoj u Novom Sadu, sadrži govore iz prošlogodišnje kampanje kao i njegove istupe na tribinama u Beogradu koje je Predstavništvo RS u Srbiji priredilo 2021. i 2022. godine.

- Republika Srpska je moj zavjet - rekao je Dodik u jednom govoru i otud i naslov ove knjige koju je priredio Milan Ljepojević, a objavio "Grafid" d. o. o iz Banjaluke.

Foto privatna arhiva

Pozdravljajući goste iz RS kao i publiku, predsednik Matice prof. dr Dragan Stanić rekao je da Dodik svojim govorima neretko ulazi u sferu visokog rizika, "ali ko god je branio srpske interese, ušao je u to rizično polje".

Mlađan Cicović koji je uz prof. dr Sašu Mićina autor recenzije istakao je da je Dodik državnik koji je svojim ličnim zavetom davno postavio ugaoni kamen odbrane države, međaš kojeg niko ne može pomeriti.

- Visoki predstavnici su u prethodnih 30 godina naneli Srpskoj i Srbima velike štete, a i poslednji pokušaj da se Srpskoj oduzmu poljoprivredno zemljište, šume, vode i rudna bogatstva i pravo da njima raspolaže po Ustavu, udario je u taj zavetni kamen i narodu dao snagu da brani i Srpsku i njenog predsednika - kazao je Cicović.                J. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave