SUD PUSTIO NA SLOBODU HISNIJA GUCATIJA: Već stigao iz Haga na KiM

S. J. M.

17. 10. 2023. u 13:35

HISNI Gucati, predsednik Udruženja veterana takozvane OVK, pušten je danas iza zatvora u Hagu i stigao je na Kosovo i Metohiju. On je bio osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora, jer je sa Nasimom Haradinajem u septembru 2020. godine obelodanio tajnu dokumentaciju specijalizovanog tužilaštva i identitete zaštićenih svedoka.

СУД ПУСТИО НА СЛОБОДУ ХИСНИЈА ГУЦАТИЈА: Већ стигао из Хага на КиМ

Hisni Gucati, Foto: Printskrin

Sada mu je predsednica Specijalnog suda Kosova Ekaterina Trendafilova izmenila kaznu i odobrila njegovo puštanje na uslovnu slobodu. To je učinila jer je Gucati u zatvoru izdržao dve trećine kazne.

Ona je 12. oktobra donela tu odluku i naložila da se Gucati pusti na slobodu 18. oktobra 2023. ili približno tog datuma. On je na uslovnoj slobodu, koja će se primenjivati do isteka kazne od četiri godine i tri meseca.

-  Pri donošenju odluke predsednica se konsultovala sa sudijama panela, koji su izrekli kaznu, kao što je i uzela u obzir pravila suda. Ona je bila mišljenja da su krivična dela za koja je Gucati osuđen neosporno teška, imajući u vidu zastrašujući efekat koji je otkrivanje poverljivih informacija imalo u odnosu na svedoke i potencijalne svedoke, ali da postoji niz faktora koji govore u prilog izmeni kazne - navedeno je u saopštenju suda.  - Konkretno, predsednica je zaključila da je Gucati tokom boravka u pritvorskom objektu imao priliku da razmisli o svojim postupcima i da se njegovo držanje vremenom promenilo. Predsednica je istakla da je on izrazio kajanje i da se tokom usmene rasprave izvinio svima koji su se osetili ugroženim usled njegovih postupaka. Takođe je istakla njegovu čvrstu rešenost da se ubuduće uzdrži od svih radnji koje bi se mogle smatrati krivičnim delima protiv pravosuđa i da se pridržava svih uslova iz odluke o puštanju na

slobodu.

Ukoliko se Gucati ne bude pridržavao bilo kog uslova iz odluke o puštanju, ona će biti povučena.

Gucati i Haradinaj su na tri konferencije za medije u septembru 2020. godine obelodanili tajnu dokumentaciju tužilaštva na hiljade stranica, gde su se nalazila imena stotina zaštićenih svedoka zločina takozvane OVK krajem devedesetih na KiM i pozivali na odmazdu prema njima. Mnoštvo tih dokumenata dali su novinarima da nose i objavljuju. Posle toga su uhapšeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!