MALI ODGOVORIO ZELENOVIĆU: "Vi i Dragan Đilas ste oličenje korupcije, doveli ste zemlju do bankrota"

Novosti onlajn

23. 10. 2023. u 15:24

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, odgovarajući na izlaganje Nebojše Zelenovića, da će vrednost BDP ove godine, prvi put u istoriji, biti preko 68 milijardi evra, dok je u njegovo vreme bio 33,4 milijarde evra, što je više nego duplo manje.

МАЛИ ОДГОВОРИО ЗЕЛЕНОВИЋУ: Ви и Драган Ђилас сте оличење корупције, довели сте земљу до банкрота

Foto: Tanjug

Kako je istakao, tada je prosek plate je bio 331 evro, dok je prosek plate danas 840 evra.

- U njegovo vreme prosek penzija bio je 204 evra, dok će prosek penzije od 1. januara naredne godine biti već 390 evra. Minimalna zarada, samo o tome on neće da govori, u njegovo vreme, bila je 15.700 dinara, dok će od 1. januara, ako izglasamo ovaj budžet, biti preko 400 evra, odnosno 47.154 dinara - rekao je Mali.

On je podsetio i da je 2012. godine BDP po glavi stanovnika bio 4.896 evra, znači ispod 4.900 evra, dok će BDP po glavi stanovnika ove godine u Srbiji preći cifru od 10.000 evra po glavi stanovnika.

- To je apsolutni uspeh za našu zemlju i pokazuje koliko je ona bogata danas u odnosu na onaj bankrot od zemlje koji su nam ostavili 2012. godine - rekao je Siniša Mali.

Ministar se osvrnuo i na auto–put do Šapca.

- Niste ništa izgradili, niste ništa uradili za taj Šabac. Nije bilo auto–puta u vaše vreme i to dovoljno govori o vašoj sposobnosti, a sa druge strane o vašim preferencijama i vašim željama - rekao je Mali.

On je podsetio da Zelenović pred građane Srbije danas izlazi sa koalicijom Dragana Đilasa čije su firme, dok je bio gradonačelnik Beograda, imale direktne ugovore sa svim preduzećima u vlasništvu grada Beograda, pa čak i sa Narodnim muzejom, koji je bio zatvoren u to vreme.

- Gde ćete bolji i veći primer korupcije vas i onoga koji vas trenutno okuplja i sa kojim izlazite pred građane Srbije - rekao je potpredsednik Vlade.

Govoreći o inflaciji, ministar je podsetio da je 2011. godine prosečna inflacija u Republici Srbiji bila 11 odsto, a u EU 2,9 odsto, što je skoro nepostojeća inflacija. 

Kako je istakao, to nije bio rezultat nikakve krize, već samo neodgovorne politike onih kojih su bili na vlasti.

- Danas je u Srbiji prosek inflacije 12,5 odsto ali je inflacija u Evropi 7,4 odsto u proseku. To dovoljno govori da je inflacija uvezena i da je rezultat konflikta u Ukrajini, energetske krize, kovida i svega ostalog - rekao je Mali.

Ministar je naveo i da su, od kada je SNS preuzela da vodi državu, izgrađene i obnovljene 142 zdravstvene ustanove, dok je od 2008. do 2012. taj broj nula.

- To je razlika između njihove politike, načina na koji vode računa o građanima Srbije i onoga što mi radimo. Mi ćemo se posvetiti i dalje, kao i do sada, i rastu plata i penzija i minimalne zarade, i izgradnji auto–puteva kao što je auto–put do Šapca i izgradnji brzih pruga i bolnica i svega što čini našu zemlju lepšom i uspešnijom, a budućnost naše dece boljom - rekao je Mali.

On je zaključio i da predlog budžeta nikada ranije nije bio pred poslanicima u Skupštini Srbije, te da su imali dovoljno vremena s obzirom na to da je bio 15 dana u Skupštini Srbije.

Sa druge strane, Mali je istakao da je našao dokument u kome se navodi da je Mirko Cvetković 26. decembar 2008. godine, kada su na vlasti bili DS i G17, molio poslanike  da glasaju za budžet i za čak 130 zakonskih predloga.

- Danas je 23. oktobar. Nije li bilo dovoljno vremena da se sagleda budžet koji je 15 dana u Skupštini Srbije, da se sagledaju svi njegovi elementi u redovnom postupku? - zapitao se potpredsednik Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu