EU NE PRITISKA DOVOLJNO KURTIJA: Ričard Grenel u Novom Sadu govorio o Kosovu i Metohiji

J. SIMIĆ

24. 10. 2023. u 20:42

NEKADAŠNjI američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je večeras na tribini u Novom Sadu da Evropska unija ne pritiska dovoljno odlučno premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da je pre svega neophodno sprovesti potpisane sporazume.

ЕУ НЕ ПРИТИСКА ДОВОЉНО КУРТИЈА: Ричард Гренел у Новом Саду говорио о Косову и Метохији

TANJUG/Nenad Mihajlović

- Ne dopada mi se nedostatak sprovođenja prethodnih sporazuma i mislim da to predstavlja problem za kredibilitet Evropske unije - rekao je je Grenel i istakao da se predstavnici Prištine ne pridržavaju dosadašnjih sporazuma, kao i da Kurti treba da formira Zajednicu srpskih opština koja je deo mnogih ranijih sporazuma.

Dodao je da ne zna zašto to Kurti izbegava i da međunarodna zajednica treba da bude mnogo stroža prema njemu jer nije ispoštovao svoj zadatak.

Osvrnuvši se na povećanje broja NATO trupa na KiM, Grenel je podsetio da se u početku nije ni smatralo da će na KiM biti potrebno prisustvo NATO trupa.

- Da je predsednik Tramp i sada na čelu SAD, ne bismo imali povećanje NATO trupa na Kosovu(i Metohiji). Mi bismo smanjili snage NATO. Predlagali smo četiri različita sporazuma o normalizaciji, i tada sam rekao predsedniku Vučiću i tadašnjem (tzv.) predsedniku Tačiju da ako hoće posao za svoje mlade ljude, i ako žele da razvijaju svoju ekonomiju, da treba da razgovaraju o boljem životu, a ne samo o politici – rekao je Grenel.

Takođe je dodao “da će doći vreme kada će pritisak biti usmeren na Srbe da ostvare veći napredak u rešavanju složenih pitanja na Balkanu” dodavši da NATO trupe ne mogu beskrajno garantovati bezbednost u regionu i potrebno je omogućiti ulazak zapadnim kompanijama na sever Kosova kako bi se iskoristio potencijal Balkana.

- Pre nekoliko godina kada sam izrazio želju da posetim sever KiM odgovarali su me rekavši da tamo nije bezbedno. Otišao sam bez obezbeđenja i razgovarao sa ljudima koji tamo žive. Primili su me veoma srdačno - prisetio se Grenel perioda kada je bio službenik u Trampovoj administraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)