GRADE ŽIVOT NA KOSTIMA MRTVIH SRBA: Jeziv potez Albanaca - prekopavaju groblja u Mitrovici

D. Zečević

26. 10. 2023. u 10:29

RADOVI na prekopavanju puta kroz staro srpsko groblje, nedaleko od Crkve Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici, juče su obustavljeni, a grupa građana podnela je krivičnu prijavu zbog skrnavljenja humki njihovih predaka.

ГРАДЕ ЖИВОТ НА КОСТИМА МРТВИХ СРБА: Језив потез Албанаца - прекопавају гробља у Митровици

foto privatna arhiva

Teškom mehanizacijom prekopano je groblje gde su preminuli sahranjivani od kraja 19. veka do šezdestih godina prošlog veka, pa su se pojavile i kosti pokojnika. Taj varvarski čin uznemirio je meštane, ali i sve naše sunarodnike na KiM, koji upozoravaju na opasne pokušaje da se zatru svi tragovi postojanja Srba u pokrajini. Tu gde su bageri prošli, kako svedoče meštani, put nikada nije postojao, a pominju da je sve izvedeno kako bi se jednom Albancu omogućio prilaz do njegove kuće koja se popravlja?!

Nikola Kabašić, sudija i bivši predsednik Osnovnog suda u Mitrovici, kaže za "Novosti" da je krivičnu prijavu u ime grupe građana i podneo sa zahtevom da se ustanovi ko je naručilac radova na prekopavanju groblja, ko finansijer i izvršilac, i ističe da tu postoji odgovornost većeg broja ljudi:

- Prema mojim saznanjima, poslate su dve policijske patrole i ekipa forenzičara, tako da su radovi posle podnošenja prijave obustavljeni. Reč je o starom srpskom groblju koje se vodi na Srpsku pravoslavnu crkvu. Na groblju, površine 25 ari, ima više od trideset spomenika - navodi Kabašić.

On revoltirano ističe da samo na Kosovu i Metohiji postoji takav vid vandalizma i zatiranja tragova srpstva preoravanjem i prekopavanjem groblja:

- Reč je o necivilizacijskom postupku nekih kompanija koje bi preko kostiju mrtvih Srba da naprave put, a sve zato što se obnavlja kuća nekom Albancu. Ne možete da gradite život preko kostiju mrtvih Srba. Toga nigde na svetu nema. I ne mogu me uveriti da nisu znali za groblje, jer je jasno obeleženo, a spomenici, iako je reč o starom groblju iz prošlog veka, i te kako su vidljivi.

Sveštenici Crkve Svetog Dimitrija, nadomak koje se nalazi groblje, ističu da je put prekopan bez njihovog znanja. I meštani nam kažu da nisu znali za akciju i ukazuju da se na ovom primeru može sagledati sva bahatost i vandalizam privremenih prištinskih institucija.

- Dok prištinske institucije žele da obnove samo jednu albansku kuću, i ne pomišljaju na desetine hiljada kuća u vlasništvu Srba koje su porušene, spaljene i oskrnavljene proteklih dvadeset i više godina. A na ideju o obnovi te albanske kuće došli su baš sada kada su tenzije na severu KiM veoma visoke - kaže nam stariji žitelj Severne Mitrovice, i napominje da Albanci koji žive u severnom delu grada uživaju sva osnovna prava i nisu izloženi torturi, za razliku od Srba koji su u većini.

On navodi primer da se muslimansko groblje u severnom delu grada, na izlazu iz Mitrovice ka Zvečanu, čuva i da nikada nije oskrnavljeno, dok je srpsko groblje u južnom delu grada nebrojeno puta bilo na meti, i da je na njemu porušeno više od 90 odsto spomenika.

Protest ispred zgrade suda

ISPRED Osnovnog suda u Mitrovici juče se okupila grupa građana u znak revolta zbog prekopavanja starog srpskog groblja. Nikola Kabašić ukazao je i da groblje, kao kulturno-istorijski spomenik od posebne važnosti, mora da podleže zaštiti i da se mora čuvati. Okupljeni su naveli da je groblje bilo vidljivo i da nema dileme da su izvođači tačno znali šta rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!