BILČIK O POSETI URSULE FON DER LAJEN: Proširenje je prioritet Evropske unije

M.St.

01. 11. 2023. u 16:25

PROŠIRENjE je prioritet za EU, kaže izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i dodaje da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Beogradu jasno poručila da EU želi da se Srbija pridruži tom bloku.

БИЛЧИК О ПОСЕТИ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Проширење је приоритет Европске уније

foto: Tviter

Bilčik je rekao da je poruka predsednice EK da EU želi da Srbija postane njena članica, ali da Srbija mora da uvede promene i ispuni određene stvari, posebno kada je reč o usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

On je, komentarišući posetu predsednice EK Zapadnom Balkanu, ocenio za Gardijan da je upućena vrlo jasna poruka Beogradu i Prištini o normalizaciji odnosa.

- Ono što je vrlo jasno je da je proširenje veliki prioritet za EU. To je glavni politički prioritet Unije kakav do sada nismo videli godinama - rekao je Bilčik.

Bilčik je ocenio i da je vreme posete Fon der Lajen od izuzetne važnosti i u tom kontekstu ukazao na najavu izbora u Srbiji i činjenicu da ce proširenje biti glavno pitanje na dnevnom redu u Briselu sledece nedelje.

- Lopta je, takođe, u velikoj meri u rukama naših partnera", rekao je Bilčik i naglasio da "partneri moraju da se obavežu.

Kako je dodao da je način na koji je EU ujedinjena oko proširenja "bez presedana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)