KURTI SANJARI O PRIZNAVANJU: Tehnička runda dijaloga Beograda i Prištine održaće se 16. novembra u Briselu

S.S.R.

13. 11. 2023. u 12:29

U susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, koja je zakazana za 16. novembar u Briselu, premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti i dalje sabotira bilo kakav dogovor šaljući poruke da treba da usledi "defakto i dejure" priznavanje lažne države.

КУРТИ САЊАРИ О ПРИЗНАВАЊУ: Техничка рунда дијалога Београда и Приштине одржаће се 16. новембра у Бриселу

Tanjug

- Kažem dejure i defakto zato što Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu de jure, ali ne i defakto, jer ima posebne odnose sa Republikom Srpskom - rekao je Kurti.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji će ići u Brisel na razgovore, rekao je da se Srbija u prošlosti nije plašila "ni većih nasilnika od Kurtija" i da je to "odgovor na sva njegova sanjarenja o velikoj Albaniji i nekakvom defakto ili de jure priznavanju" od strane Beograda.

- Kurti je ideološko dete Adema Demaćija i verni sledbenik ideje agresivnog velikoalbanskog ekspanzionizma, najveća bezbednosna pretnja regionu. On smatra da je kriza u kojoj se svet nalazi prilika koju ne sme da propusti i da je ovo trenutak kada bi nekažnjeno mogli da prođu sa brutalnim etničkim čišćenjem srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, ali i pokušajima komadanje drugih država na Zapadnom Balkanu u kojima Albanci figuriraju kao demografski i politički faktor - rekao je Petković.

I pored svih opstrukcija i zapaljivih izjava koje dolaze od albanskih političara naša strana će u Briselu uporno insistirati na tome da što pre dođe do deeskalacije situacije na severu KiM, kao i zaustavljanja krize koju generiše Priština jednostranim i nasilnim akcijama. Beograd će insistirati na svim garantovanim pravima za srpski narod u skladu sa sporazumima u Briselu iz 2013. i 2015. godine, među kojima je i formiranje Zajednice srpskih opština.

Na novu rundu dijaloga dolazak je najavio i glavni pregovarač prištinske strane Besnik Bislimi, iako je odbio da učestvuje na sastanku koji je trebalo da bude 7. novembra.

Nema stolice u UN

DVE strane su poslednji put bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Aleksandra Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU. Nakon tih razgovora predsednik Vučić je istakao da je Beograd u skladu sa svojom politikom jasno rekao da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, ali i dodao da ne može da prihvati članstvo lažne države u UN niti nezavisnost tzv. Kosova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu