ISPUNITE TRI ZAHTEVA PRE OSNIVANJA ZSO: Delegacija Prištine u Briselu ponovo uslovljavala pregovarače iz Beograda

S.S.R.

17. 11. 2023. u 11:56

NA tehničkoj rundi dijaloga Beograda i Prištine glavna tema juče u Briselu bio je Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da sve mora biti u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine.

ИСПУНИТЕ ТРИ ЗАХТЕВА ПРЕ ОСНИВАЊА ЗСО: Делегација Приштине у Бриселу поново условљавала преговараче из Београда

Foto: D.Z.

Posle mnogo tenzija na terenu, sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom odvojeno su pričali srpski tim i tim iz Prištine, ali trojnog sastanka nije bilo.

- Više od pet sati smo razgovarali. Došli smo sa 18 članova delegacije koji su eksperti iz različitih oblasti, što govori o ozbiljnosti Beograda. Na dnevnom redu je bio Nacrt statuta ZSO kao prvog konkretnog koraka u pravcu formiranja ZSO koju srpski narod iščekuje više do deset godina. Razgovori će se nastaviti i zahvalan sam našim ekspretima koji su argumentovano i jasno govorili o Nacrtu statuta u svim delovima, a posebno o onom koji se odnosi na izvršne nadležnosti - prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj, kao i da ZSO finansira Beograd - istakao je Petković i dodao da je naša delegacija razgovarala i sa stručnjacima EU.

Kako je naveo, pričalo se i o energetici, pitanjima nestalih, što su oblasti u kojima se uskoro očekuje određeni napredak:

- Ubeđen sam da kroz dijalog i kompriomisna rešenja jedino možemo da napredujemo. Beograd je posvećen miru i stabilnosti i važno je da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omogućiti bolji život našim ljudima. Govorili smo o težini sitaucije u kojoj se nalazi naš narod na severu i jugu KiM i da Kurti krši osnovna ljudska prava. Istakao sam i važnost održavanja srpskih izbora na KiM zakazanih za 17. decembar, kao i da je neodrživa situacija koju imamo na severu sa nelegalnim albanskim gradonačELnicima u četiri srpske opštine.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da sa Lajčakom nije razgovarao o nacrtu statuta ZSO, ali je potvrdio da je ZSO bila na dnevnom redu.

- Priština neće započeti rad na formiranju ZSO bez potpisivanja tri sporazuma. Sprovođenje ne može da počne bez potpisa, jer nam je potrebna garancija da imamo važeći sporazum, koji nosi obaveze i za drugu stranu. Najvažnija tačka sastanka bila je rasprava o finalizaciji nacrta redosleda Osnovnog sporazuma od 17. februara i aneksa za njegovu implementaciju od 18. marta. Lajčak nam je tokom prošle nedelje doneo novi nacrt, koji prvi put uvodi potpuni paralelizam u primeni sporazuma - naveo je Bisljimi.

Politički analitičar Miloš Laban izjavio je juče da brojnost srpske delegacije za pregovore u Briselu govori o ozbiljnosti namere Srbije da se problem na KiM reši na jedan zadovoljavajući način i za srpsku, ali i za drugu stranu.

- To je dokaz dobre volje. Međutim, lično ne spadam u optimiste da druga strana želi bilo kakav dogovor. Oni se ponašaju ultimativno, na terenu je srpski živalj izložen raznim neprijatnostima, čak i progonima. Hapse se ljudi pod optužbama da su počinili nekakve ratne zločine, što je sumnjivo - rekao je Laban i dodao da ne veruje da će doći do nekih promena, jer "SAD nisu svemoguće i ne mogu da utiču na ekstremiste koji ne poštuju autoritet".

Makron: Bez novih sukoba

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron rekao je juče da se nada da će Beograd i Priština postići sporazum i isključio je mogućnost ponavljanja sukoba na tzv. Kosovu. On je studentima u Lozani govorio o situaciji na Balkanu, ali i tenzijama na KiM.

- Tenzije su se sada malo smirile. Nadam se da će lideri Kosova i Srbije prihvatiti izrađeni plan koji pomaže u deeskalaciji situacije i postići sporazum - rekao je Makron, koji je izrazio bojazan od etničko-religijskih sukoba koji se razvijaju u različitim regionima sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)