ODGOVOR NA PREDLOGE REŠENJA ZA VIKEND: Brnabićeva sa poljoprivrednicima - Blokade puteva prekidaju se danas

Novosti onlajn

21. 11. 2023. u 15:02

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa poljoprivrednicima, koji prethodnih nekoliko dana blokiraju puteve na teritoriji Vojvodine.

ОДГОВОР НА ПРЕДЛОГЕ РЕШЕЊА ЗА ВИКЕНД: Брнабићева са пољопривредницима - Блокаде путева прекидају се данас

Foto: Printskrin

Brnabićeva je na početku istakla da je do sastanka moglo da dođe i mnogo ranije, s obzirom na to da poljoprivrednici imaju direktnu telefonsku komunikaciju sa njom, za razliku od mnogih prethodnih predsednika Vlade, te da je tako došlo i do današnjeg sastanka.

Premijerka i poljoprivrednici prošli su kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje. Dogovoreno je da se tokom vikenda održi novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

Okosnice iznetih predloga jesu: jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi; na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru. Zakon o naknadama koji je usvojen 26. 10. 2023. definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini; uređenje tržišta terminske prodaje na način da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim, koji za cilj ima usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Poljoprivrednici će nakon ovog sastanka prekinuti blokade puteva kao znak dobre volje, te u narednim danima traktora i poljoprivredne mehanizacije na ulicama u Vojvodini neće biti.

Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

BONUS VIDEO: BRNABIĆ - Dogovor je postignut, poštar Mitrović je političar koji poziva na izbore

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)