VRAĆENA SPOMEN PLOČA SRPSKIM VOJNICIMA U PRIŠTINI

Novosti onlajn

02. 12. 2023. u 12:43

SPOMENIK srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen je na mesto gde se nalazio pre izmeštanja u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju.

ВРАЋЕНА СПОМЕН ПЛОЧА СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА У ПРИШТИНИ

Foto: Printscreen/Kosovo onlajn

U prisustvu predstavnika francuske ambasade spomenik su danas vratili radnici Komunalnog preduzeća.

Uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, umesto spomenika srpskim vojnicima, postavljena je nova nadgrobna spomen ploča na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše - "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".  

Bela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 – 1918, bila je pomerena sa donje, bočne strane spomen parka.

Izmeštanje spomen ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh Staniša Arsić  izjavio je tada da ima saznanja da je to učinjeno na inicijativu francuskog ambasadora. Kasnije u saopštenju ambasada Francuske i Nemačke u Prištini potvrđeno da je to učinjeno na njihovu inicijativu.

Na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa pojedinaca i NVO da se spomenik vrati na staro mesto. Peticiju je potpisalo više od 4.000 ljudi.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024