NA "GLASANJU" I PAS VODIČ: Biračko mesto ne može biti u verskom objektu, niti u vlasništvu stranke

S.S.R.

04. 12. 2023. u 10:20

MESTO za glasanje ne može biti u verskim objektima, kao ni u prostoriji koja je u vlasništvu političke stranke ili koju koristi partija. Takođe, biračke kutije ne smeju biti postavljene na punktu koji pripada kandidatu za narodne poslanike niti članu njegove porodice.

НА ГЛАСАЊУ И ПАС ВОДИЧ: Бирачко место не може бити у верском објекту, нити у власништву странке

Foto: printskrin jutjub /Damir Uvalin

Ova pravila, koja je odredila Republička izborna komisija, važila su prilikom utvrđivanja mesta gde će se građani izjašnjavati 17. decembra na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima. Osim toga, na snazi je pravilo da kutijama može

prići i pas vodič.

- Svi objekti u kojima se nalaze prostorije određene kao biračka mesta, bez obzira na to da li su u javnoj ili privatnoj svojini, dok traje glasanje smatraju se objektima u javnoj upotrebi, a u smislu Zakona o kretanju uz pomoć psa vodiča. To znači da osoba koja ima psa vodiča može sa njim doći na glasanje - odredio je RIK. - Birački odbor je dužan da osobama koje se kreću uz pomoć psa vodiča obezbedi slobodan pristup objektu u kome se nalazi biračko mesto kao i samom biračkom mestu.

Prilikom utvrđivanja biračkih mesta, kojih ima oko 8.300 uvek se gleda da ona, gde god može, budu u prostorijama koje su javna svojina - u školama, mesnim zajednicama... Ipak, oko 800 punktova biće smešteno u privatnim objektima.

Naknada za "domaćina" koji neku od prostorija svoje kuće ili poslovnog prostora iznajmi za glasanje je 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)