"DOSLEDAN I POSVEĆEN PRISTUP" Vlada Republike Srbije upoznata sa sadržajem izjave međunarodne misije za posmatranje izbora

Novosti online

21. 12. 2023. u 10:55

VLADA Republike Srbije upoznata je sa sadržajem Izjave o preliminarnim nalazima i zaključcima Misije OEBS/KDIPLj za međunarodno posmatranje izbora u vezi sa vanrednim parlamentarnim izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

ДОСЛЕДАН И ПОСВЕЋЕН ПРИСТУП Влада Републике Србије упозната са садржајем изјаве међународне мисије за посматрање избора

Foto: D. Balšić

Ovaj korak predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje srpskih organa sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, a koja je ključna za unapređenje izbornog sistema u Srbiji.

Srpski organi su pokazali dosledan i posvećen pristup u sprovođenju preporuka iz prethodnih izveštaja KDIPLj o izborima. Takvi napori uključuju obimne aktivnosti nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, predsedničkih izbora 2017. godine, i vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine.

Rezultati implementacije potvrđuju ovu posvećenost: 14 preporuka je u celosti sprovedeno, 14 preporuka je u najvećoj meri implementirano, dok je 29 preporuka delimično usvojeno.

Ovaj napredak ukazuje na nepokolebljivu posvećenost Srbije u poboljšanju izbornih uslova i jačanju vladavine prava i demokratskih procesa, u saradnji sa EU, OEBS/ KDIPLj-om i drugim relevantnim partnerima.

Vlada Srbije i nadležne institucije iščekuju Konačni izveštaj Misije za posmatranje izbora KDIPLj-a za vanredne parlamentarne izbore 2023. godine.

Srpski organi su u potpunosti spremni da pruže pojašnjenja za pokrenuta pitanja, angažuju se na daljem unapređenju izbornog ambijenta i da nastave rad u saradnji sa OEBS/KDIPLj u sprovođenju njihovih preporuka.

Ova posvećenost pokazuje opredeljenje Republike Srbije ka jačanju svojih demokratskih institucija i principa dobrog upravljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)