BORENOVIĆ: Nekorektni pokušaji i pogrešne ocene izbora neće zaustaviti Srbiju da ostane najvažniji faktor stabilnosti celog regiona

Novosti online

22. 01. 2024. u 17:15

IZNENAĐEN sam činjenicom da u vremenu veoma složenih geopolitičkih izazova u celom svetu, globalnih tenzija, ratova i sukoba, danas prvog dana zasedanja raspravljamo o izvještaju o održanim izborima u Srbiji koji obiluje tendencioznim, neobjektivnim i irelevantnim navodima.

БОРЕНОВИЋ: Некоректни покушаји и погрешне оцене избора неће зауставити Србију да остане најважнији фактор стабилности целог региона

Foto: Nezavisne novine

Rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović, koji kao član delegacije Parlamenta BiH učestvuje na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koje se održava u Strazburu, na današnjem sastanku političke grupe Evropske narodne partije pri Saveta Evrope.

Istakao je da njega kao poslanika iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske veoma zabrinjava podatak iz izveštaja koji je, kako kaže, potpuno zlonameran, a tiče se uticaja birača iz BiH, odnosno Republike Srpske, na izbore u Srbiji.

- Prvo, glasači koji imaju dvojna državljanstva potpuno zakonito ostvaruju biračka prava u zemljama čiji su državljani. U konkretnom slučaju, samo 11.800 građana BiH sa državljanstvom Srbije je glasalo na 18 biračkih mesta u BiH. To je 0,3% od ukupno 3,8 miliona građana izašlih na izbore u Srbiji, a tek nekoliko hiljada je glasalo na biračkim mestima u Srbiji, što je još minorniji broj, koji ima simboličan i gotovo zanemariv uticaj na konačan izborni rezultat. Procentualno mnogo više građana BiH glasa na izborima u Hrvatskoj i direktno bira svoja tri poslanika u Hrvatski sabor. Pa to nikada nije bila, niti treba da bude, tema Parlamentarne skupštine Saveta Evrope – rekao je Borenović.

- Na poslednjim izborima u BiH imali smo skoro pola miliona nevažećih glasova, 11 % od ukupnog broja samo za jedan izborni nivo! Na to su u međunarodnim institucijama bili slepi. Ćutali su na ozbiljne izborne prevare u BiH, a danas prave bespotrebnu priču tamo gde je nema, nego je čak je u skladu i sa demokratskim praksama u zemljama Evrpske unije. Da budem jasan: izbori u Srbiji su praznik demokratije u poređenju sa izborima u BiH koje su ovde prećutali. Kakvo licemerje! – poručio je Borenović.

Kaže da je ipak uveren da nekorektni pokušaji i pogrešne ocene izbora neće zaustaviti Srbiju da ostane najvažniji faktor stabilnosti i napretka celog regiona.

- Mi u Republici Srpskoj i BiH pamtimo da je Srbija pomogla svim građanima BiH, i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima sa besplatnom vakcinacijom, pomaže milijardama evra podrške projektima u zdravstvu, školstvu, kulturi i sportu, kao i jasnim političkim stavom podrške dejtonskom ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. I zato, umesto ovakvih nepotrebnih navoda, treba da se okrenemo saradnji, uzajamnom razumijevanju i snažnoj posvećenosti EU integracija zemalja Zapadnog Balkana – rekao je Borenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo