BRIGA ZA SRBE SAMO NA REČIMA: Žitelji Metohije u strahu od novih akcija Kurtijeve policije

Dragana ZEČEVIĆ

05. 02. 2024. u 07:15

VIŠE od deset sati pripadnici tzv. kosovske policije držali su u stanici u Peći radnike "Pošte" u Goraždevcu Vojislava Mikića i Vladimira Popovića, kao i upravnicu Anku Zdravković, koja je takođe puštena tek oko 20 sati u subotu uveče.

БРИГА ЗА СРБЕ САМО НА РЕЧИМА: Житељи Метохије у страху од нових акција Куртијеве полиције

foto privatna arhiva

Tog jutra Kurtijevi policajci naoružani dugim cevima upali su u poštansku ispostavu, rasturili sve živo, zaplenili dokumentaciju, opremu, telefone i, po sopstvenom priznanju, odneli četiri miliona dinara, četiri džaka sa pismima i vozilo "fijat" u vlasništvu "Pošte Srbije". Meštani Goraždevca, srpske enklave u opštini Peć, ali i ostalih povratničkih sredina u Metohiji ostali su bez penzija i socijalnih davanja, a za "Novosti" kažu da su u velikom strahu da bi uniformisani "jurišnici" mogli da krenu i sa upadima po kućama, kao što su to već prethodnih dana radili u Peći, Istoku, Klini, gde su nasilno zauzimali prostorije Privremenih organa. I tamo su, u petak, na policijsko saslušavanje priveli sedmoro zaposlenih koje su satima držali i ispitivali bez ikakvog opravdanog razloga.

- Zabranili su nam slobodu kretanja, govora, ukinuli radna mesta, a sada hoće da nam oduzmu i pravo na goli život - ističu meštani Goraždevca revoltirani zbog zaplene novca za ovdašnje penzionere i zabrinuti zbog odluke tzv. Centralne banke Kosova da ukine korišćenje dinara na Kosovu i Metohiji. Zabrinutost zbog namere da ukinu dinar sa žiteljima metohijskih sredina dele i Srbi u ostalim delovima KiM i opominju da je pljačka pošte u Ugljaru kod Kosova Polja, iz koje je u noći između petka i subote ukradeno više od 200.000 dinara, verovatno izvedena u režiji Kurtijevih pristalica. Da je pomenutom odlukom ugrožena egzistencija oko 100.000 srpskih žitelja Kosmeta naglasio je i na vanrednoj konferenciji za novinare Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici, njen predsednik dr Zlatan Elek, koji je istakao da obustavljanje platnog prometa za Srbe na KiM predstavlja Kurtijevu "oluju" koja se odvija pred očima međunarodne zajednice i zemalja Kvinte.

- U redu je to što je ambasador SAD Hovenijer osudio zaplenu novca za penzionere i socijalno ugrožene kao i druge poteze Prištine, ali treba učiniti i preduzeti nešto konkretno da se to više ne dešava. Predstavnici SAD i drugih zemalja EU treba da spreče potencijalnu humanitarnu katastrofu u srpskim sredinama na Kosovu, tako što će sankcionisati vlasti u Prištini - smatra Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca.

Provokacije i cinizam

PREDSTAVNICI tzv. kosovske policije, direktor Gazmend Hodža, tzv. ministri Dželjalj Svečlja i Elbert Kransići obišli su u subotu baze tzv. specijalnih kosovskih snaga izgrađene na uzurpiranoj srpskoj zemlji u Brnjaku i Jasenoviku u opštini Zubin Potok kao i jezero Gazivode, što su Srbi sa ovog područja doživeli kao dodatnu provokaciju. Istovremeno, savetnica Aljbina Kurtija Ardita Sinani zatražila je "reciprocitet između prava Albanaca u Bujanovcu, Medveđi i Preševu sa pravima Srba koji žive na Kosovu" što predstavnici nevladinog sektora na KiM smatraju ironičnom i ciničnom izjavom.

Naši sunarodnici u srpskim enklavama na jugu KiM posebno su ugroženi jer su "raštrkani" i mnogo ih je manje nego na severu Pokrajine, dodaje Dimitrijević i napominje da žive u neprekidnom strahu od mogućeg iživljavanja tzv. kosovskih policajaca. Inače, u znak solidarnosti sa Srbima na Kosovu i Metohiji, Udruženje raseljenih sa KiM na području kuršumlijske opštine organizovaće danas jednosatnu blokadu puta Merdare - Kuršumlija u mestu Rudaru na magistralnom putu Niš - Priština.

Priština podiže tenzije

VLADA SAD je duboko zabrinuta zbog nedavnih akcija prištinskih vlasti koje imaju direktne negativne posledice na srpsku zajednicu i pripadnike drugih manjinskih zajednica na KiM, izjavio je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer (na slici). On je osudio akciju tzv. kosovske policije u kojoj je zaplenjeno vozilo "Pošta Srbije" i novac namenjen socijalnim davanjima koji je obezbedila Srbija: - Očekujemo da vlasti Kosova osiguraju da pojedinci kojima su ova sredstva namenjena dobiju taj novac bez odlaganja. Institucije u Prištini imaju odgovornost da promovišu vrednosti koje se tiču pune primene multietničkih demokratskih načela. Pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu koje podržava Srbija treba da budu rešavana u okviru dijaloga koji vodi EU. Takođe, ponavljamo zahtev da Priština odloži primenu odluke Centralne banke o gotovinskom platnom prometu dok se ne uspostave procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude u dovoljnoj meri obavešteno kako će se transfer njihovih sredstava odvijati. Akcije prištinskih institucija nepotrebno podižu međunacionalne tenzije i ograničavaju opcije SAD da budu efikasan zagovornik Prištine u međunarodnoj areni.

Protestom, kažu, iskazuju solidarnost sa teškim životom sunarodnika u južnoj srpskoj pokrajini, ali će izneti i zahteve međunarodnoj zajednici za stvaranje uslova za povratak svojim domovima na Kosovu i Metohiji iz kojih su bili prinuđeni da se isele.

Izbeći jednostrane poteze

EVROPSKA unija saopštila je da je veoma zabrinuta zbog ovonedeljnih operacija specijalnih jedinica kosovske policije u kancelarijama opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini i pozvala privremene vlasti da izbegavaju jednostrane akcije i da se pitanjem statusa opština bave kroz dijalog uz briselsko posredovanje. - Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku - saopštio je portparol EU Peter Stano. On je naveo da je "predviđeno da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga uz posredovanje EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!