ZAPAD GLUV NA NOVI RATNI DOBOŠ! Albanski premijer Rama poručio da će Tirana u slučaju napada braniti tzv. Kosovo

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

17. 02. 2024. u 09:11

DOK je Srbija proslavljala Dan državnosti - Sretenje, a u poseti Tirani bio američki državni sekretar Entoni Blinken, albanski premijer Edi Rama još jednom je poslao zaštitničku poruku lažnoj državi Kosovo, rečima da je "svaki napad na Kosovo napad na Albaniju i da će ga braniti i oružjem". Na očigledno i ničim izazvano zveckanje oružjem i stalno podsećanje na ideju "velike Albanije", Zapad je ponovo ostao nem. No, nije ni čudo, s obzirom na to da je sasvim jasno da su scenaristi iz SAD i Velike Britanije samo podelili uloge Rami, a i premijeru privremenih institucija na KiM Aljbinu Kurtiju.

ЗАПАД ГЛУВ НА НОВИ РАТНИ ДОБОШ! Албански премијер Рама поручио да ће Тирана у случају напада бранити тзв. Косово

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se iz "jedne susedne države čulo da, ukoliko neko napadne Kosovo, a ne znam ko bi napadao Kosovo, Albanija to neće da dozvoli i biće na toj strani".

- Zamislite da je to neko od nas rekao. Čuli biste ne samo grmljavinu psovki, uvreda, najprljavije kampanje iz celog sveta, već Bog zna, u nekom trenutku po potrebi grmljavinu topova, aviona, samo da se Srbi jednom zauvek ućutkaju. A što se nas tiče, mi nemamo potrebu da napadamo bilo koga i nećemo to raditi da napadamo bilo koga. Nama je potrebna Evropa, ne uvek njeno licemerje i dvoličnost, već potrebna nam je, ne možemo bez nje, ali isto tako kad nas teraju da možemo i bez nekih koji nam nisu uzimali zemlju, reći ćemo - mi smo Srbi, imamo i srce i dušu. Pa ćemo, ipak, da vodimo svoju politiku. Da, čuvaćemo i svoje odnose sa Evropom, ali nećemo da gazimo svoje odnose ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti sa bilo kim drugim - rekao je predsednik.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović rekao je za "Novosti" da se zna ko su dirigenti, a ko svirači i da se ništa u životu ni u politici ne dešava slučajno, pa ni Ramina izjava da će da brani deo teritorije Srbije koji se ilegalno otcepio.

- Nisu nama glavni problemi ni Rama, ni Kurti, jer se radi o ličnostima koje imaju jasno definisane uloge u ekspanzionističkom scenariju NATO ka Istoku, a preko Srbije, čime rukovode SAD i Velika Britanija i njih dvojica se u skladu sa tim ulogama i ponašaju. Ramina izjava je doprinos tenzijama i dolazi neposredno posle posete Blinkena. Ovom izjavom je pokazao lojalnost dirigentima koji žele da drže Balkan u zoni kontrolisane napetosti. To se sprovodi vršenjem pritisaka na Srbiju, skretanje pažnje da preti opasnost od naše zemlje bez ikakvog osnova, jer naša zemlja nastavlja da brani međunarodno pravo i Rezoluciju SB UN 1244 - jasan je Jovanović. - Zašto bi Srbija predstavljala opasnost na svojoj teritoriji? Geopolitičkoj ekspanziji Zapada smeta to što je naša zemlja postojana u slobodi biranja partnera na svetskoj sceni, otvorena je za strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom, koje imaju rastuće ekonomske i političke moći i države BRIKS.

Naš sagovornik ističe da se Srbiji najpre pripišu "glupe ideje kao što je Ramina", a onda počnu da se ponašaju kao da ih Srbija stvarno i sprovodi:

- Korisno je za Srbiju da zna kakve susede ima, koje su im uloge i da bude racionalna. Jasno je da Albanija ima antisrpsku ulogu i znamo kakvu je ulogu imala prilikom nelegalnog otcepljenja Kosova.

Ne zaboravite ulogu SAD...

AMERIČKI državni sekretar Blinken zahvalio je Albaniji na partnerstvu, a Rami kao pouzdanom partneru. Šef albanske vlade je naveo da "Priština ne treba u budućnosti da preduzima nikakve korake u dijalogu Beograda i Prištine bez prethodne konsultacije sa SAD".

- Neki glasovi mogu se dobiti odlukama koje nisu konsultovane sa Amerikancima, ali budućnost, nikako - istakao je. - Dobro je da Albanci ne zaborave da bez SAD ne bi bilo nezavisne države Kosovo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)