"IZBORI BILI SLOBODNI I POŠTENI" Intervju - Dejan Kaloh, slovenački poslanik i posmatrač OEBS

M.Stanojković

04. 03. 2024. u 12:25

KAO iskusan međunarodni posmatrač, moram pozitivno da ocenim parlamentarne izbore u Srbiji - kao slobodne i poštene. Sam izborni proces bio je demokratski i transparentan.

ИЗБОРИ БИЛИ СЛОБОДНИ И ПОШТЕНИ Интервју - Дејан Калох, словеначки посланик и посматрач ОЕБС

Privatna arhiva

Ovako u intervjuu za "Novosti" o decembarskim izborima u Srbiji govori slovenački poslanik Dejan Kaloh, koji je bio deo posmatračke misije OEBS tokom izbornog dana - 17. decembra. Ocenjujući glasanje na biračkim mestima na kojima je bio prisutan, Kaloh odgovara da je, po njegovim zapažanjima, proteklo uredno i bez problema:

- Na dan izbora, zajedno sa belgijskim parlamentarcem, obišao sam deset biračkih mesta u centru Beograda, Savskom vencu, Zemunu i Batajnici. Na svakom od njih smo se zadržali oko pola sata i više, što je dovoljno da se stekne objektivan utisak o tome kako se sprovode izbori. Nije bilo nikakvih incidenata. Nikakva politička propaganda nije bila vidljiva ni izvan ni unutar biračkih mesta. Na biralištima su viđeni i predstavnici nevladinih organizacija, koji su nesmetano obavljali posao.

Za izjave slovenačkog evroposlanika Grošelja o neregularnosti izbora u Srbiji rekli ste da su na ivici međunarodnog incidenta. 

- Srpski predsednik Aleksandar Vučić, odgovarajući na optužbe Evropskog parlamenta o navodnim nepravilnostima, četvoricu evroparlamentaraca, među kojima je i Grošelj, nazvao je neprijateljima Srbije. I ja bih ovu četvorku mogao opisati kao obične provokatore. Ali, kada na međunarodnoj sceni namerno štete nekoj državi, ne treba čuditi ako ih najviši predstavnici te zemlje nazivaju neprijateljima. Grošelj je stručnjak za odbranu, ali očigledno je u poslednje vreme postao najveći specijalista za izbore. Najsmešnije su Grošeljeve izjave u kojima je okarakterisao Vučićevu sveprisutnost u medijima. Srbija očito ima proaktivnog predsednika, u čemu je problem? Da li je potrebno da predsedničke aktivnosti i obaveze potpuno stanu zbog raznih Grošelja? Zastupnik sam u slovenačkom parlamentu drugi mandat, ali ne sećam se nijedne pametne stvari da je Grošelj uradio za Sloveniju, a kamoli za neku drugu državu. Mislim da ga slovenački birači više neće slati u Brisel.

Koje je vaše mišljenje o rezoluciji Evropskog parlamenta? 

- Takva rezolucija nije fer prema Srbiji, iako ju je prihvatila većina evroparlamentaraca. Valja napomenuti i da oko 100 evroparlamentaraca nije prihvatilo ovu rezoluciju. Od nedostataka su navedeni slučajevi gužve na biračkih mestima, kršenja tajnosti glasanja, te brojni slučajevi grupnog glasanja. Lično ništa od toga nisam zapazio. Na nekim biračkim mestima je zaista bilo dosta birača, ali to je praznik demokratije.

Smatrate li da Srbija treba da dozvoli međunarodnu istragu o navodnoj izbornoj krađi i zadiranje u suverenitet naše države? 

- Nekakva međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima potpuno je nepotrebna i zapravo uvredljiva za Srbiju. Neki zastupnici u EP koriste vrlo teške reči kada kažu da ako se pokaže da su srpske vlasti bile umešane u izbornu krađu, EU treba privremeno da zaustavi isplatu novca Srbiji. S tolikim brojem međunarodnih posmatrača takva intervencija vlasti u izborni proces potpuno je nemoguća. Samo pod pokroviteljstvom OEBS na srpskim izborima učestvovala su 32 posmatračka tima.

EU se ponaša maćehinski

o MISLITE li da ovakve rezolucije doprinose tome da se Srbija udaljava od EU?

 Od 2012. Srbija je i službeni kandidat za ulazak u EU. Verujem da Srbija pripada velikoj porodici evropskih zemalja, ima i podršku Slovenije. Evropska komisija takođe ističe da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu u EU, pa ovakve rezolucije EP nepotrebno ruše međusobno poverenje. EU poziva Srbiju u svoju sredinu, ali se prema njoj ponaša maćehinski. Tako se ne radi sa budućim partnerima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)