U APRILU GLASANJE NA SEVERU KiM: Prihvaćene peticije Srba za smenu Kurtijevih gradonačelnika

Милица Шкорић
Milica Škorić

09. 03. 2024. u 07:37

CENTRALNA izborna komisija u Prištini prihvatila je peticije građana za smenu predsednika opština na severu KiM i odredila 21. april za glasanje, nakon kojeg će ukoliko uspe, biti organizovani novi izbori.

У АПРИЛУ ГЛАСАЊЕ НА СЕВЕРУ КиМ: Прихваћене петиције Срба за смену Куртијевих градоначелника

Foto: D. Zečević

Na glasanju 21. aprila biće potrebno da se za smenu predsednika izjasni 50 odsto plus jedan glasač iz biračkog spiska.

Ambasador EU u Prištini Tomaš Suniog podržao je odluku CIK-a da verifikuje potpise i zakaže glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu, ističući da je ključno da se stvore uslovi da se taj proces sprovede neometano.

- Cenimo detaljan proces verifikacije potpisa CIK-a i njihovu odluku da zakažu glasanje za smenu gradonačelnika. Sada je ključno da CIK izvrši neophodne pripreme kako bi osigurao nesmetan proces i stvorio uslove za slobodno i pošteno glasanje - naveo je Suniog na društvenoj mreži "X".

Aktuelni predsednici albanske nacionlanosti u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić izabrani su na izborima prošle godine, uz bojkot većinskog srpskog stanovništva.

Prethodno su predstavnici Srba napustili sve institucije na severu KiM pod patronatom vlade u Prištini, nezadovoljni njenim odlukama, odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština i raspoređivanjem specijalnih policajaca na severu.

BONUS VIDEO: ODLUČNOST VUČIĆA DONEĆE REŠENjE ZA OPSTANAK SRBA NA KiM Danijela Vujičić za “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)