GREH ZAPADA "Berliner cajtung": Pre 25 godina bombardovanje SRJ početak prekretnice

Милица Шкорић
Milica Škorić

25. 03. 2024. u 22:53

PRVA nemačka vojna operacija posle 1945. označila je početak prekretnice - 25 godina gubitka autoriteta poretka zasnovanog na pravu, konstatuje nemački list Berliner cajtung, četvrt veka nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

ГРЕХ ЗАПАДА Берлинер цајтунг: Пре 25 година бомбардовање СРЈ почетак прекретнице

Foto D. Milovanović

Kada je reč o prekretnici, ona je počela 24. marta pre 25 godina. Tog dana je 200 NATO aviona bombama i daljinski upravljanim raketama napala tada još Jugoslaviju, današnju Srbiju.

To je bila prva vojna intervencija nemačkih trupa od maja 1945. godine – u jednom neobjavljenom ratu, van sopstvene teritorije, bez da je prethodio napad druge strane i bez mandata Ujedinjenih nacija, podseća Berliner cajtung.

Posledice NATO intervencije pre 25 godina se odražavaju i na sadašnjost. Počev od tvrdnje da je NATO čisto odbrambeni savez. Bombardovanje je dokazalo da je stvarnost drugačija. Šteta je naneta i po „multilateralni svetski poredak“, što je i godinama kasnije bio voljeni pojam nekadašnje kancelarke Angele Merkel.

Zapad je 1999. doneo odluku bez uzimanja u obzir multilateralnost.

I od NATO-a izneti moralno-humanitarni argumenti nisu mogli da opravdaju kršenje prava.

Taj 24. mart 1999. nije samo označio prekretnicu zato što su nemački vojnici po prvi put posle 54 godine učestvovali u vojnoj intervenciji. Od tada usledila je erozija autoriteta vrednosti, navodni ponos zapadne spoljne politike i njenog multilateralnog poretka.

Od tada su se tome pridružili upad u Irak 2003. i drugi napadi.

Pretenzije demokratije na moralnu plemenitost su lažne, optužbe za dvostruke standarde, licemerje i laž su rasprostranjene.

Tog 24. marta 1999. su zapadni savez i SAD izgubile ugled poštenog svetskog policajca, koji striktno pazi na poredak zasnovan na pravu.

List navodi da je intervencijom započelo udaljavanje Rusije i Zapada.

Bilo je jednom potpuno drugačije vreme. U sadašnjosti gotovo nezamislivo. Jedan zeleni ministar spoljnih poslova koji je pozvao na vojnu intervenciju i oružje bio je od stranačkog kolege poliven crvenom bojom.

Za sličnu akciju ne mora da strepi zelena ministarka Analena Berbok. Prema vodećim ličnostima u njenoj partiji, ona ne može dovoljno oštro i feministički da zastupa Nemačku.

Ništa se nije promenilo u proteklih 25 godina.

U međuvremenu je pojam „odgovornost zaštite“ uveden u međunarodno pravo. Međunarodna vojna intervencija koja se poziva na to, međutim, danas kao preduslov ima mandat UN.

Bivši poslanik „Levice“ Aleksander Noj rekao je za „Berliner cajtung“ da je napad NATO-a na Jugoslaviju stvorio presedan koji je iskoristila Rusija u ratu protiv Ukrajine.

- Verovanje tadašnjih i današnjih hibrida zapada da mogu da krše međunarodno pravo i veruju da to može biti bez posledica pokazuje nesposobnost zapada da razmišlja u strateškim kategorijama - dodao je Noj.

BONUS VIDEO: BRUKA - Pogleđate kako su Đilasovi i Šolakovi mediji obeležili godišnjicu NATO agresije

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!