PETKOVIĆ IZ BRISELA: Beograd želi pronaći kompromis, ali ta reč je zabranjena u Prištini (VIDEO)

Novosti online

04. 04. 2024. u 13:06

U BRISELU su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine povodom odluke tzv. Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na Kosovu.

ПЕТКОВИЋ ИЗ БРИСЕЛА: Београд жели пронаћи компромис, али та реч је забрањена у Приштини (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Delegaciju Beograda predvodio je glavni pregovarač i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji se tim povodom obratio iz Brisela.

Obraćanje

Kako je rekao na početku, delegacija Srbije opet je ukazala na težak položaj Srba na KiM, posebno zbog nemogućnosti da primaju plate, penzije i socijalna davanja.

- Još jednom smo se snažno založili za formiranje SZO. Prošlo je preko 4.000 dana otkako je Priština stavila potpis i to je njena obaveza, da formira ZSO, jer sve ono što se dešava ne bi postojali da imamo formiranu Zajednicu srpskih opština... Kada je reč o predlogu rešenja, šta i kako dalje, kada je u pitanju platni promet na KiM, ponovili smo naš predlog, koji je izabalansiran, a dok sa druge strane nije postojala dovoljna volja - rekao je Petković.

Pomenuo je da predsstoji još jedan sastanak na ovu temu, te da je Beograd kao i do sada bio posvećena strana koja traži rešenje ovog dijaloga.

- Jednostrani potezi Kurtija ne mogu biti nikakav osnov za normalizaciju odnosa, niti može razgovor u Briselu da posluži kao vrsta platforme za implementaciju jednostranih i nasilnnih odluka Prištine prema srpskom narodu - dodao je.

Istakao je da ako već imaju dijalog, valjda treba da se teži kompromisu, te da naša strana insistira na tome da se nađe rešenje i da bude održivo kako bi se sačuvali mir i stabilnost, te budućnost naroda na KiM.

Petković je rekao i da očekuje da će Lajčak za 10-ak dana uputiti novi poziv, pa će se videti kako će se stvari dalje razvijati.

- Imali smo direktni susret Beograda i Prištine, gde smo razgovarali o dinaru, ali pričali smo i o ZSO gde sam ja Bisljimiju rekao da je to sa njihove tačke gledišta to njihova međunarodna obaveza. Tako da, to što se odnosi na ZSO odnosi se na dinar i na sve što Kurti sporovodi u srpskim sredinama... Ovo što je on uradio je nasilna odluka, nije stvar kompromisa već prosto želje da protera Srbe sa KiM. Tu smo da se borimo za naš narod, jer oni imaju pravo tamo da žive, da tamo funkcionišu naše institucije, te da vidimo šta još može da se uradi za naš narod - rekao je Petković.

Pojasnio je da Beograd ide ka rešenju i pronalasku kompromisa, ali da je to zabranjena reč kada je reč o Prištini.

- Uradićemo sve da pronađemo rešenje i sačuvamo mir, ali da ne ugrozimo Srbiju i srpski narod na KiM - zaključio je.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave