KLIMAVA PODRŠKA ČETVORKE: Danas sednica PS SE o prijemu tzv. Kosova, lome se Jermeni, Rumuni, Moldavci, Ukrajinci, stvari nam ne idu naruku

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

16. 04. 2024. u 08:14

DELEGACIJE Jermenije, Rumunije, Moldavije i Ukrajine još nisu definitivno odlučile kako će glasati, mada je utisak da će njihovi poslanici uglavnom ostati uzdržani ili da se neće izjašnjavati. Zamenica predsedavajuće grupe EPP - Evropske narodne partije Mari Kristin Daloz složila se sa našim poslanicima da su procedure u vezi sa prijemom lažne države Kosovo u Savet Evrope prekršene. U korist Srbije, govorio je predstavnik Mađarske i gotovo je izvesno da će poslanici ove susedne zemlje glasati protiv prijema.

КЛИМАВА ПОДРШКА ЧЕТВОРКЕ: Данас седница ПС СЕ о пријему тзв. Косова, ломе се Јермени, Румуни, Молдавци, Украјинци, ствари нам не иду наруку

Foto: Arhiva Novosti

U ovoj atmosferi je, prema saznanjima "Novosti", prošao jučerašnji dan, prvi u zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojem je danas na dnevnom redu i izveštaj izvestioca SE Dore Bakojani koja je predložila prijem tzv. Kosova, a o čemu treba da glasa parlament.

Naša delegacija koju čine poslanici Biljana Pantić Pilja, Elvira Kovač, Dunja Simonović Bratić... je na birou EPP, komitetima i neformalnim razgovorima pokušala da učini sve da se stavovi naše zemlje čuju. No, čini se, da iako je svima sve jasno, za glasanje, na ovaj ili onaj način, čeka se naređenje velikih zemalja.

Predali smo i amandmane na izveštaj Bakojanijeve, a sve u cilju da se odloži glasanje u Komitetu ministara 17. maja (poslednji korak za prijem posle donošenja preporuke u parlamentu SE), jer je duga lista primera zašto tzv. Kosovo ne ispunjava uslove - nije međunarodno priznata država, nije formirala Zajednicu srpskih opština duže od 11 godina, otima imovinu, prava Srba i ne postoje... Sve ovo je, manje-više, i bilo među uslovima u prvobitnom izveštaju Bakojanijeve, ali se onda preko noći dosta toga promenilo, a Priština je morala samo da vrati imovinu Dečanima, i to osam godina pošto je i njihov sud rekao da zemlja pripada manastiru. I vrata SE su se maltene otvorila.

fejsbuk

Elvira Kovač i Biljana Pantić Pilja

U amandmanima u koje su "Novosti" imale uvid, između ostalog, navodi se da "Skupština smatra da težnje tzv. Kosova da se pridruži Savetu Evrope ne bi trebalo da naiđu na pozitivan odgovor".

- Mnogi, posebno etnički motivisani zločini, ostaju nekažnjeni. Moguće članstvo u Savetu Evrope bilo bi kulminacija kršenja osnovnih pravila i principa međunarodnog prava, uključujući i kršenje Povelje Ujedinjenih nacija. Članstvo u Savetu Evrope bi se shvatilo kao negacija svih tih principa. Skupština preporučuje da Komitet ministara odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija konačno ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije. Skupština je svesna da deo država članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu - navodi se u amandmanima, u kojima se na nekoliko mesta podvlači da tzv. Kosovo nije ispunilo Briselski sporazum.

Po starom običaju, najglasniji zastupnik lažne države bio je Hrvat Davor Ivo Štir. On se čak pobunio kada je pomenuta mogućnost da u ime grupe EPP govori Mađar Naca Lorinc, te je insistirao da to bude poslanica iz Norveške. Naši predstavnici će pokušati, koliko im bude dozvoljeno, da danas diskutuju što više.

Raspravu u plenumu će danas najverovatnije slušati i lažni premijer Aljbin Kurti. Za prolaz je potrebno da dve trećine prisutnih poslanika glasa "za".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?