NESKRIVENO LICEMERJE ZAPADA I BEZOBRAZLUK DORE BAKOJANI: Važne tačke Vučićevog govora nakon jučerašnje vojne vežbe "Vihor 2024"

V.N.

20. 04. 2024. u 07:00

PROŠLO je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, 11 godina brutalnih neistina, terora, laži koji su nad nama sprovodili i prištinsko rukovodstvo i EU, 11 godina svakodnevnih besmislica, pravdanja nerada i neispunjava onog što su potpisali. I sada se postavlja pitanje - kakvo to poverenje možemo da gradimo?!

НЕСКРИВЕНО ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗАПАДА И БЕЗОБРАЗЛУК ДОРЕ БАКОЈАНИ: Важне тачке Вучићевог говора након јучерашње војне вежбе Вихор 2024

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ovo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio povodom godišinjice Briselskog sporazuma, koji je potpisan na jučerašnji dan 2013. Tim dokumentom, čije je sprovođenje garantovala i EU, predviđena je obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, što režim Aljbina Kurtija odbija, kao i svi pre njega.

Za to vreme Priština od Zapada sporadično dobija usmene opomene da ispuni dogovor, ti "pritisci" na Kurtija deluju stimulativno, pa i ovih dana govori da ZSO nije potrebna. U međuvremenu, EU i SAD pokazale su hipersenzibilnost kada je reč o potezima Beograda, šaljući opomenu za svaki potez koji im nije po volji.

Na to neskriveno licemerje Zapada ukazao je i predsednik Vučić, ilustrujući primerom od pre dva dana, kada je naša policija, zbog bezbednosnih provera zadržala jednog pripadnika tzv. kosovske policije, a koji je juče pušten:

- Nema ko nije reagovao na to što su zadržana neka lica i puštena. Jedan je bio pripadnik OVK. Sram vas bilo sve zajedno! A ćutite na blokadu srpske robe i maltretiranje Srba na KiM. Pretuku Vladana Stevanovića u Zubinom Potoku - nijedno saopštenje niste dali. Uhapse ranjenog Srećka Sofronijevića, a Dušana Obrenovića drže sedam meseci u pritvoru, jer ne smeju da ga puste ranije pošto je toliko izubijan. I nijedno saopštenje. Sram vas bilo, lažovi jedni. Na ovo licemerje i odvratan pristup moraćemo da se naviknemo, to se očigledno neće promeniti. Naše je da jačamo zemlju, da brinemo o "Ekspu", infrastrukturnim projektima, ali i o snaženju naše armije.

Govoreći o koracima oko plana da se Prištini, mimo međunarodnih pravila i akata te organizacije, dodeli članska karta Saveta Evrope, predsednik je kazao da će Beograd pratiti glasanje i da će se izjašnjavati u skladu s tim. Komentarišući poteze predstavnika Grčke, a pre svih izvesitioca SE Dore Bakojani, u čijem izveštaju se i našla preporuka za članstvo tzv. Kosova, Vučić je rekao:

- Jesam li oduševljen ponašanjem gospođe Bakojani, odavno sam rekao da nisam. Mislim da je sramota to što je radila. Dodaću još neki detalj - 21. februara je trebalo prvo da se vidimo, pa su odustali od toga. Onda je trebalo da imamo konferencijsku vezu, da razgovaramo putem video-linka, pa su rekli da nije moguće zbog zdravstvanog stanja Bakojanijeve. Žao mi je zbog svega, ali čak ni ta osnovna obaveza da se razgovara sa Beogradom nije bila ispunjena. Ali dobro, zaboravi se preko noći da je osnovni uslov za prijem u SE bila Zajednica srpskih opština, i bezbroj puta tako. Ništa novo...

Komentarišući navode prištinskih medija, ali i ministra odbrane tzv. Kosova Ejupa Maćencija, da će Srbija da koristi "komarca" na KiM i da je vežba "Vihor" podizanje tenzija, jer se prikazuje ofanzivno, a ne defanzivno naoružanje, Vučić je kazao:

- Taj čovek pojma nema šta je ofanzivno, a šta defanzivno.

Rezolucija i frižideri

VUČIĆ je rekao da je zajednički princip i zajednički imenitelj za sve one koji bi da rade protiv Srbije to što misle da imaju moralno pravo da joj uvek drže pridike, a da ni sami ne znaju na osnovu čega. On je to rekao komentarišući kritike ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića povodom narodnog skupa u Banjaluci.

- Kažu, nije ti bilo mnogo ljudi na mitingu, 100, 500 ljudi. Pa kažu, to je zato što su im frižideri prazni. Podsećam vlast u Sarajevu da su pre 10 godina imali 100 evra veću prosečnu platu nego u Srbiji, a danas imaju 150 evra manju. Jeste li to dobili zalaganjem za rezolucije po UN, pa ste tako uspešni i prepuni su vam frižideri?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)