ALBANCI NAM UBUDUĆE NEĆE KROJITI KAPU Intervju Ivan Stoilković: Makedonski narod ogorčen zbog glasanja zvaničnog Skoplja protiv vaše zemlje

D. Miladinović

21. 04. 2024. u 07:00

ČLANOVI DUI (Demoratska unija za integraciju) albanskog partnera makedonske partije SDSM (Socijaldemokratski savez Makedonije) apsolutno su svesni da bez njih ova stranka nikada ne bi došla na vlast, beskrupulozno koriste ovu dobitnu poziciju i vode samovlasno politiku makedonske države, potpisujući čak i ugovore kojima se bukvalno iz korena poništava nacionalni identitet većinskog naroda u Severnoj Makedoniji, Makedonaca. Pritom prave neprincipijelne paktove i stavljaju se na raspolaganje svakom ko rovari protiv Srbije i srpskog naroda, a kvislinške strukture SDSM ih ponizno prate u stopu, dodvoravajući se na taj način svetskim moćnicima koji jedini mogu da izvrše pritisak na DUI i druge albanske partije sa kime će napraviti vladu. Tužno, ružno i vrlo podlo.

АЛБАНЦИ НАМ УБУДУЋЕ НЕЋЕ КРОЈИТИ КАПУ Интервју Иван Стоилковић: Македонски народ огорчен због гласања званичног Скопља против ваше земље

Foto: Novosti

Ovako u razgovoru za "Novosti" komentariše Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji, a povodom poslednjih poteza ove države koja je "zabila nož u leđa" Srbiji i to dvaput - glasala je za ulazak lažne države Kosovo u Savet Evrope i ponudila se da bude kosponzor rezolucije u UN o navodnom genocidu u Srebrenici. 

Da li i kako makedonski građani komentarišu ovakve poteze albanskih političara, da li smatraju da je to izdaja Srbije?

- Makedonski građani i makedonski narod su ono što su imali rekli 1999. godine, kad je Srbija bila bombardovana i to potvrđuju kad god je Srbiji potrebna neka pomoć. Nažalost, ima podosta kvislinga među makedonskim političarima. Inače, glasanje Makedonije za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope naišlo je ovde na opštu osudu, izazvalo je kod makedonskog naroda bes zbog nemoći da ovo već alarmantno stanje nekako promene.

Poziv na Vaskršnji sabor

DA li ste kao predsednik DPS pozvani na Vaskršnji sabor i šta očekujete od ovog svesrpskog skupa?

- Očekujem poziv i naravno da ću se odazvati, kao i uvek kad su u pitanju takve inicijative. Očekujem postizanje sveukupnog jedinstva za opšte dobro, ali i otvaranje prostora za privilegovani tretman bratskih pravoslavnih naroda, pre svega mislim na Makedonce, kako bismo u atmosferi mira i bratoljublja unapređivali region u interesu svih naših građana.

Da li bi ovakve odluke makedonskih političara mogle da dovedu do pogoršanja odnosa sa Beogradom?

- Na sreću, komunikacija između građana Srbije i građana Makedonije je na vrlo visokom nivou, tako da se uglavnom zna šta Makedonci stvarno misle i više strahuje narod nego političari. I ono najbitnije, današnja Srbija ima vrlo mudro rukovodstvo, koje zna da ne vredi žrtvovati srpsko-makedonsko prijateljstvo zbog šačice nesrećnih kvislinga koji su na prošlim izborima uz kosponzorstvo "crnog đavola" nelegalno zaposeli makedonsko Sobranje. Dolazi nova vlada, nove politike u kojima će, iskreno se nadam, uticaj albanskog faktora u Makedoniji biti sveden u granice koje mu realno pripadaju.

Foto: Novosti

Da li su realne šanse, kao što tvrdi šef diplomatije Osmani, da S. Makedonija izađe iz "Otvorenog Balkana"?

- Posledice po Makedoniju u tom slučaju bile bi pogubne, ali Osmani i ekipa oko njega su do sada bezbroj puta pokazali da ih interes S. Makedonije ama baš uopšte ne zanima, zanima ih isključivo projekat "velike Albanije", na kojem intenzivno rade pronalazeći svog duhovnog i političkog vođu u Aljbinu Kurtiju. Budući da je EU šargarepa na sve dužem štapu, konstruktivni makedonski političari dobro znaju da je svima nama na ovim prostorima "Otvoreni Balkan" jedina šansa.

Kakve rezultate parlamentarnih izbora očekujete, ko ima najviše šanse da vodi zemlju u narednom periodu?

- Na parlamentarnim izborima 8. maja očekujem pobedu koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, u kojoj smo i mi, Srbi. Smatram da je to veoma dobro kako za nas koji živimo u S. Makedoniji, tako i za buduće relacije Skoplja i Beograda, s obzirom na to da su iste tokom mandata aktuelne vlade koju formalno-pravno predvodi SDSM, a faktički DUI, svedene na mrtvo slovo na papiru i čitav niz neprijateljskih koraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)