NOVA VLADA NA PRAZNIK RADA: Poslanici Skupštine Srbije zasedaće ove sedmice i birati kabinet

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

29. 04. 2024. u 08:00

U PRAZNIČNOJ nedelji, gotovo je izvesno, poslanici Skupštine Srbije će raditi i birati novu vladu.

НОВА ВЛАДА НА ПРАЗНИК РАДА: Посланици Скупштине Србије заседаће ове седмице и бирати кабинет

Foto N.Fifić

Iako je ranije parlamentarcima nagovešteno da bi izborna sednica mogla početi sutra, sada je u igri i novi termin, a to je da se zaseda 1. i 2. maja. Ovaj raspored mogao bi se tumačiti i simbolično - da premijer i ministri, čiji će mandat biti zasnovan na razvoju Srbije i programu "Skok u budućnost", započnu staž u Nemanjinoj 11 baš u danima kada se obeležava Praznik rada.

Kako su "Novosti" ranije objavile, u novom kabinetu koji će voditi predsednik Srpske napredne stranke i trenutni mandatar Miloš Vučević, neće biti promene broja resora i ministara, što znači da će se na sednici polemisati samo o kadrovskim rešenjima. Zato će plenum trajati kraće nego kada se menjaju zakoni o Vladi i ministarstvima, koji uvek podrazumevaju i polemiku u načelu i po amandmanima.

Kada su u pitanju imena, izvesno je da će uz premijera Vučevića, ostati ministar finansija Siniša Mali, a da bi funkciju u ime SPS trebalo da ima i predsednik ove stranke Ivica Dačić. Očekuju se i nova lica, a jedno od njih bi mogla biti i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika. Sva kadrovska rešenja će najpre potvrditi stranački organi.

Rasprava u Skupštini počeće iznošenjem ekspozea mandatara Vučevića, a onda će uslediti polemika o ljudima koje on bude predložio. Po izboru, ministri i premijer polažu zakletvu i njihov mandat počinje. Vlast je u nekoliko navrata najavljivala da će ova vlada trajati četiri godine, odnosno ceo mandat, jer je pred Srbijom mnogo posla.

U Nemanjinoj 18. tim

NOVA Vlada Srbije biće 18. po redu od uvođenja višestranačja 1991. godine, a 12. od petooktobarskih promena 2000. godine. Samo je Ana Brnabić bila na čelu vlade tri puta. Najduže su, po četiri godine, trajale prva vlada Mirka Marjanovića i tim Mirka Cvetkovića. 

A ko ne bude u Skupštini radiće na terenu, jer su stranke u kampanji za lokalne izbore zakazane za 2. jun.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je nekoliko puta da će nova vlada biti izabrana u roku, a poslednji ističe 6. maja. Na parlamentarnim izborima 17. decembra prošle godine, tim oko naprednjaka je ostvario ubedljivu pobedu.

Ona je istakla i da će kampanja biti teška, da za nju nemaju mnogo vremena, jer su pred državom ozbiljna pitanja od nacionalnog interesa. Navela je da opozicija nije razbijena, da bojkota i nema, nego svako izlazi na one izbore na koje hoće.

Deo opozicije - SSP, Zajedno, Srce i koalicija NADA - zasad ostaju pri odluci da neće ići na izbore u Beogradu, dok su odborima u gradovima i opštinama širom Srbije dali odrešene ruke da odluče da li će u trku za glasove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)