PRIŠTINA KRIJE KAKO SU UBIJENI SRBI U BANJSKOJ: Obdukcionih nalaza i dalje nema - Trojici naših sunarodnika ponovo produžen pritvor

M. St.

29. 04. 2024. u 13:45

DVOSTRUKIM standardima pravde koji se primenjuju samo u slučaju kosovskih Srba, ponovo se poslužila Priština.

ПРИШТИНА КРИЈЕ КАКО СУ УБИЈЕНИ СРБИ У БАЊСКОЈ: Обдукционих налаза и даље нема - Тројици наших сународника поново продужен притвор

Foto: D. Z.

Dok porodice stradalih u incidentu u Banjskoj - Stefana Nedeljkovića (31) iz Zvečana, Igora Milenkovića (50) i Bojana Mijailovića (30) iz Leposavića već više od šest meseci čekaju obdukcioni nalaz, istovremeno, produžen je pritvor za još dva meseca osumnjičenima za sukobe u Banjskoj, Vladimiru Toliću, Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću, koji su u pritvoru od 26. septembra.

Iako Zakon o sudskoj medicini tzv. Kosova predviđa da sudskomedicinski izveštaj o nalazima obdukcije treba da bude završen u roku od 15 dana, a da se u slučaju dodatnih analiza može produžiti do 30 ili najkasnije 60 dana, svi rokovi su probijeni i nema naznaka da će se uskoro okončati agonija porodica i da će saznati kako su ubijeni njihovi najmiliji. Obdukcija je završena još 30. septembra kada su predata tela porodicama, a kako je tada potvrdio direktor Instituta za sudsku medicinu Ditor Haliti, izveštaji nisu gotovi.

Advokat Miloš Delević, za "Novosti", potvrđuje da obdukcioni nalaz i dalje nije dostavljen, a da će prištinska strana morati to da učini prilikom podizanja optužnice, s obzirom na to da ostale rokove nije ispoštovala.

- Toliću, Spasojeviću i Maksimoviću produžena je sudska mera pritvora na još dva meseca - rekao je Delević. - Istraga je u toku, rade se razna veštačenja, a kada ona budu završena, Specijalno tužilaštvo će podići optužnicu. Upitao sam specijalnog tužioca za obdukcioni nalaz, ali on još nije spreman i ne zna se kada će biti.

Delević, Tolićev pravni zastupnik, navodi da je u petak zatražio i lekarski izveštaj o Tolićevom lečenju:

- Njegovo zdravstveno stanje je upitno, ima šipke u nozi koje još nisu skinute. Ja ću od sudije tražiti medicinsku dokumentaciju, kako bi porodica kod lekara videla da li se on leči pravilno, da li je vreme da se te šipke skidaju i kako je rana zarasla.

Podsetimo, Spasojević se tereti za dva krivična dela "napad na ustavni poredak i bezbednost tzv. Kosova" i "izvršenje terorističkog akta". Maksimoviću je stavljeno na teret krivično delo "pripremanje terorizma", dok Tolića tzv. kosovsko tužilaštvo tereti za "izvršenje terorističkog dela". Oni se nalaze u pritvoru visoke sigurnosti kod Podujeva.

Tragedija kao alibi za progon

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, povodom dešavanja u Banjskoj, ranije je izjavio da iako je ubistvo albanskog policajca za svaku osudu, za njega trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi.

- Momci stradali u Banjskoj za mene kao predsednika Srbije nikada neće biti teroristi. To su porodični ljudi, očevi. Oni su postavljali barikade, a ne zamke, zbog Kurtijevog terora.

Govoreći nedavno u SB UN, Vučić je pomenuo i slučaj Banjska:

- Srbija je nedvosmisleno osudila nasilje u Banjskoj, ali ta dešavanja nisu bila uzrok, već posledica represije Aljbina Kurtija i progona civila i zato nećemo dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za progon Srba, kao ni za skretanje pažnje sa toga. Srbija će uraditi svoj posao čak i u slučaju Banjska, ali nikada ništa nećemo čuti o proterivanju Srba sa KiM.

Kako su naši zvaničnici ranije isticali, Srbija ima pouzdane informacije i dokaze da je tzv. kosovska policija hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba u Banjskoj. Mijailović je, prema njihovim navodima, mučki ubijen nakon što je bio lakše ranjen, pao na zemlju i predao se.

Foto: Printskrin

Zbog incidenta u Banjskoj Srbija trpi konstantne pritiske međunarodne zajednice, koji samo od naše strane zahtevaju odgovornost i kažnjavanje učesnika ovog napada. Tako su na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavnici Zapada u govorima pominjali Banjsku, tražili od Srbije da počinioci budu kažnjeni za ubistvo albanskog policajca, dok niko nije pominjao trojicu Srba.

Novo hapšenje na Brnjaku

Kurtijeva policija nastavila je teror nad našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, pa je tako u subotu popodne, u saradnji sa tzv. Specijalnim tužilaštvom, na prelazu Brnjak uhapsila J. Š. zbog navodnog ratnog zločina tokom 1998-1999. godine, u opštini Đakovica.

Tzv. Specijalno tužilaštvo još jednom uhapšenom Srbinu odredilo je zadržavanje od 48 sati, a kako su saopštili, tražiće i da se posle saslušanja odredi jednomesečni pritvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!