ZNAK DA JE KINI SRBIJA NAJVAŽNIJA NA BALKANU: Si u poseti Beogradu

M. Stanojković

07. 05. 2024. u 07:00

KINESKI predsednik Si Đinping doputovaće danas u Beograd gde će ga uz najviše državne počasti ugostiti njegov srpski kolega Aleksandar Vučić, a naša zemlja druga je na mapi evropske turneje ovog lidera - na ruti Pariz - Beograd - Budimpešta.

ЗНАК ДА ЈЕ КИНИ СРБИЈА НАЈВАЖНИЈА НА БАЛКАНУ: Си у посети Београду

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Njegova dvodnevna poseta najavljena je kao velika prilika za ojačavanje čeličnog prijateljstva, a to je ujedno i jasan pokazatelj da je za zvanični Peking Srbija i dalje ključna država regiona i pouzdani partner.

Istovremeno, u trenutku kada se suočavamo sa snažnim pritiscima na različitim frontovima, imajući u vidu aktuelna dešavanja u vezi sa Kosovom i Metohijom i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je na pragu Generalne skupštine UN, dolazak velikog državnika predstavlja podršku koja je daleko od simbolične.

U agendi razgovora dvojice zvaničnika će se, osim najvažnijih političkih pitanja dveju zemalja, naći i ekonomske teme i produbljivanje privredne saradnje, budući da je Kina naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner posle Nemačke.

Domaća vina za gosta

NA ceremoniji dobrodošlice biće izvedena pesma "Moja domovina i ja" na kineskom, a hor "Čarolija" će izvesti numeru "Prelepi cvet jasmina", takođe na kineskom. Svečani doček biće završen pesmom "Ovo je Srbije". Tokom ručka koji će Vučić upriličiti za Sija, na stolu će se naći domaća jela i vina, a predsednik Srbije lično će gostu poslužiti srpska vina, najvećim delom autohtone domaće sorte.

Si, najmoćniji kineski vođa posle Mao Cedunga, kome je ovo druga zvanična poseta Srbiji, prema pripremljenom protokolu biće dočekan uz najviše počasti, špalir garde, folklornu izvedbu, cveće i zastavice, a naši "migovi 29" dopratiće njegov avion od granice do Beograda i na isti način ga i ispratiti u nastavku puta ka Mađarskoj. U znak dobrodošlice duž čitavog puta kojim će se kretati velika delegacija sa istoka, koja broji više od 400 ljudi, biće okićena kinesko-srpskim zastavicama, a specijalna poruka za gosta biće postavljena na velikom zidu na Aerodromu "Nikola Tesla".

Vučić će zajedno sa našom delegacijom Siju upriličiti svečani doček ispred Palate "Srbija". Uoči posete preduzet je najveći stepen bezbednosnih mera, a kineskog lidera će sve vreme čuvati 3.400 policajaca. S obzirom na to da je Si za datum posete odabrao dan kada je tokom NATO bombardovanja 1999. godine pogođena kineska ambasada, postoje nezvanične najave da će položiti vence ispred ove zgrade na Novom Beogradu, čime se stavlja do znanja svetu da Kina pamti dan kada je prekršeno međunarodno pravo.

Intervju gledalo 300 miliona

PREDSEDNIK Srbije dao je nedavno intervju za kineski CCTV, koji je ispratilo 300 miliona ljudi. Vučić je tom prilikom, istakao da Srbija može i treba da nauči "na hiljade stvari od svojih kineskih prijatelja".

- Najbolji mogući partner do sada je uvek bila, i biće Kina. To je i predsednik Si, jer uvek drži svoju reč. Vidim ga kao običnog, skromnog čoveka, kada on nešto obeća, to i ispuni - rekao je Vučić.

Kada je u pitanju Tajvan, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava princip jedne Kine: - Kina je uvek bila na strani međunarodnog javnog prava i uvek nas je podržavala, kao što smo mi uvek podržavali Kinu. Tajvan je Kina. I tačka.

To što je kineski lider za "trojnu" posetu evropskim državama odabrao i Srbiju, signal je da naša zemlja vodi samostalnu politiku i predstavlja centar odlučivanja u regionu, smatra ministar spoljnih poslova Marko Đurić. Kako ističe, to što će se posle predsednika Francuske Emanuela Makrona, sastati sa srpskim šefom države, pa potom i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, govori da je Si prepoznao lidere koji "imaju dovoljno karaktera i političke snage".

- Mogu da kažem da Sporazum o slobodnoj trgovini koji stupa na snagu ove godine predstavlja zadužbinu, ne samo za ovu generaciju, već i za generaciju naših unuka. Prethodni put kada je Si išao na evropsku turneju, ekonomija EU i Kine bile otprilike iste veličine, dok je danas ekonomija Kine 15 odsto veća od ekonomije kompletne EU - rekao je Đurić za TV Pink i istakao da građani Srbije neće biti razočarani kako će Kina glasati po pitanju rezolucije o Srebrenici.

Drevne izreke na RTS

U ČAST državne posete predsednika Kine, serija "Drevne kineske mudrosti koje je citirao Si Đinping", u produkciji Kineske medijske grupe, biće premijerno prikazana od sutra u specijalnoj emisiji Prvog programa RTS.

U ovoj seriji, koja se fokusira na teme koje mogu biti zanimljive za srpsku publiku, poput zajedničkog bogatstva i ekološke civilizacije, probrane su drevne izreke i parabole koje je kineski lider citirao u svojim govorima, člancima i razgovorima. Kako su naveli iz KMG, "serija živopisno prikazuje Sijevo duboko poznavanje drevne kineske istorije i kulture".

Ova druga poseta Sija Srbiji, objašnjava profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović, pokazuje kinesku nameru da i dalje razvija, podržava i produbljuje odnose sa našom zemljom:

- Potvrđuje da namerava i dalje da razvija saradnju sa Mađarskom, jednom vrlo značajnom kineskom, prijateljskom i partnerskom zemljom, članicom EU, kao i Srbijom, ključnom zemljom u regionu jugoistočne Evrope. S druge strane, posetom Parizu Kina šalje poruku svima da ne odustaje od namere da popravi i unapredi svoje odnose sa EU i da ih i dalje razvija, bez obzira na probleme koji su u tim odnosima nastali usled zaoštrenih geopolitičkih odnosa.

Kada je reč o ekonomskoj strani posete, Mitrovićeva navodi da je trgovinska razmena dve zemlje izuzetno porasla, ali dodaje i da je porastao i deficit Srbije u trgovini sa Kinom, pa ona tu vidi prostor da se stvari poprave i da se kroz kineske direktne investicije osnaži srpska industrija, pre svega poljoprivreda:

- Time bismo imali šta da izvozimo u Kinu i svoj deficit bismo smanjivali domaćom proizvodnjom i uslugama. Dolazak kineskih turista u sve većem broju takođe koristi. Pošto je ovo početak druge dekade inicijative "Pojas i put", koja podrazumeva i digitalizaciju i ekološku transformaciju projekata, očekujem da budući projekti budu manji, da ih bude više, da budu energetski i ekološki najnapredniji i da time daju podsticaj reindustrijalizacije Srbije u ovom pravcu.

Uoči dolaska kineskog zvaničnika, Vučić se sastao sa ambasadorom Kine Li Mingom, kojem je poručio da je Srbija ponosna na čelično partnerstvo sa Kinom i da s nestrpljenjem čeka posetu Si Đinpinga.

Inače, Si je boravio u Beogradu u junu 2016, a to je bila prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle tri decenije. On je tada poslao poruku da je uveren da će njegova poseta otvoriti novu istorijsku stranu razvoja između Kine i Srbije. Vučić se u Pekingu, na trećem forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i i put" sastao sa Sijem u oktobru 2023. godine kada je i potpisan dokument o slobodnoj trgovini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije