POTPUNO SMO OTVORENI ZA KINESKE INVESTICIJE: Ministar Siniša Mali o Sijevoj poseti Srbiji

Novosti online

07. 05. 2024. u 17:51 >> 18:04

MINISTAR finansija Siniša Mali rekao je za "Oko" na RTS da postoji iskreno prijateljstvo između NRK i Srbije i Vučića i Si Đinpinga.

ПОТПУНО СМО ОТВОРЕНИ ЗА КИНЕСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Министар Синиша Мали о Сијевој посети Србији

Foto printskrin RTS

Podsetio je na prvu posetu Si Đinpinga Srbiji, te dodao da smo tada imali mere fiskalne konsolidacije. Tada je Železara Smederevo pravila gubitke, kao i RTB Bor.

- Samo 8 godina kasnije od RTB Bora koji je bio u stečaju, kao i Železara Smederevo, imamo prvog, drugog i trećeg izvoznika iz Srbije - rekao je Mali.

Pre 30 ili 40 godine udeo Kine u svetskom BDP 2,7%, a danas je porasla na 18-19%.

- Trend je takav da Kina raste - kazao je Mali i objasnio da je sada izjednačen udeo Kine u svetskom BDP sa EU.

Foto: N. Skenderija

Kaže da svi hoće da predsednik Kine dođe u njihovu zemlju, ali je on došao u Srbiju, po drugi put. Ističe da u Srbiju dolazi sve veći broj državnika.

- Ako uzmete u obzir da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta, Si je najveći i najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u polednjih nekoliko godina - rekao je Mali.

Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu, tvrdi Mali. Bili smo partneri od početka inicijative Pojas i put, podseća on.

- Investitori se ovde nalaze kao kod kuće. Potpuno smo otvoreni za kineske investicije - rekao je Mali.

Foto printskrin RTS

Najavio je veliku investiciju iz Kine.

- To ćemo sutra saznati - dodao je Mali.

Podsetio je na važnost brze pruge Beograd - Budimpešta.

- Mi sad imamo brzu prugu Beograd - Novi Sad, do kraja godine ćemo imatu brzu prugu do Subotice - kazao je Mali i dodao da će se do Budimpešte uskoro stizati za dva ili tri sata bez problema.

Podsetio je da kineske fabrike Ling-long, Meita i druge, zapošljavaju građane Srbije, ali i ispunjavaju sve svoje zakonske obaveze.

- Srbija je domaćin Ekspa 2027. godine. Cilj nam je da imamo proizvodnju električnih automobila - rekao je Mali i podsetio na važnost razvoja veštačke inteligencije.

Kaže da je pažljivo analiziran svaki sporazum sa NRK, pa i onaj o slobodnoj trgovini.

- Taj sporazum je najveća razvojna šansa naše privrede u narednih 10-15 godina - izjavio je Mali.

- Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima, koji će doprineti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i verovatno najpotentnijeg tržišta u svetu u ovom trenutku - naglasio je Mali.

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping. Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu. Si vodi drugu ekonomiju sveta i drugu najmnogoljudniju zemlju sveta,a ovo mu je druga poseta Srbiji za 7 godina i to na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom