MINISTAR MALI NA SASTANKU SA VARHELJIJEM: Posvećeni smo reformama, bez ugrožavanja investicionog ciklusa koji smo započeli

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

14. 05. 2024. u 15:39

PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vladi Srbije sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem sa kojim je razgovarao o daljem sprovođenju reformi u Srbiji u cilju daljeg razvoja procesa evrointegracija.

МИНИСТАР МАЛИ НА САСТАНКУ СА ВАРХЕЉИЈЕМ: Посвећени смо реформама, без угрожавања инвестиционог циклуса који смо започели

Foto: TANJUG

Sastanku su prisustvovali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre. 

Na sastanku je ocenjeno da Srbija mora snažno da nastavi dalje reforme i razvoj, a Siniša Mali se zahvalio na podršci koju Srbija u tom procesu dobija od Evropske unije.

- Naš cilj je da nastavimo da rastemo i razvijamo se. Veliko je zadovoljstvo videti Vas u Beogradu, hvala na svoj dosadašnjoj podršci - rekao je prvi potpredsednik Vlade.  

On je istakao da je Srbija kroz sve mukotrpne reforme koje je do sada sprovela, ali i kroz posvećenost daljem reformisanju svakog segmenta društva, pokazala u poslednjoj deceniji svoju odlučnost da ostane na evropskom putu i pridruži se jedinstvenom evropskom tržištu na kome je i do sada ostvarivala najznačajnije ekonomske interese kroz trgovinsko partnerstvo. 

- Samo u poslednjih deset godina uspeli smo da od zemlje koja je bila na dnu lestvice evropskih zemalja postanemo jaka, rastuća ekonomija sa perspektivom daljeg natprosečnog rasta u godinama kada je osnovno odličje svih ekonomija usporavanje - rekao je Mali.

On je Varheljiju predstavio aktuelne ekonomske pokazatelje Srbije rečima da se beleži rekordno niska nezaposlenost uz rekordnu zaposlenost, te da je nivo javnog duga u ovom trenutku 47,6 odsto BDP-a, dok evrozona beleži zaduženost od oko 89 odsto BDP-a. 

Mali je poručio da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto, te da se u prošloj godini slilo 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija. 

Kao bazu budućeg rasta Mali je označio organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo čiji će Srbija biti domaćin 2027. godine, ali i Program „Skok u budućnost - Srbija 2027“. 

- Posvećeni smo reformama, bez ugrožavanja investicionog ciklusa koji smo započeli, u čemu je svaka podrška dobrodošla - istakao je ministar finansija u Vladi Srbije. 

On je sa Varheljijem razgovarao o daljim prioritetima reformske agende koju Srbija sprovodi, a gde je energetski sektor označen kao jedan od najvažnijih u kome se transformacija mora ubrzati. 

Komesar je čestitao ministrima na imenovanju, izrazio nadu da Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu i ohrabrio novu Vladu da iskoristi trenutni zamah proširenja i sprovede neophodne reforme, uz podršku Evropske unije. Komesar Varhelji je dodao da je EU nedavno usvojila Plan rasta u vrednosti od šest milijardi evra za podršku partnerima sa Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, pozdravio je rad Srbije na Reformskoj agendi i podsetio na mogućnosti koje se tako pružaju Srbiji u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, uključivanja u Jedinstveno tržište Evropske unije i pristupnih pregovora.

Komesar je ponovio da Ekonomski i investicioni plan u vrednosti od 30 milijardi evra već daje rezultate. Plan je da se unapredi povezanost transportne, energetske i digitalne infrastrukture u okviru Zapadnog Balkana. EU je već mobilisala više od polovine paketa, ulažući u Srbiju skoro 6,2 milijarde evra, donoseći opipljive koristi građanima i privredi. Na primer, EU finansira modernizaciju srpskih železnica, obezbeđujući finansijski paket od 2,2 milijarde evra samo za brzu prugu Beograd-Niš.

BONUS VIDEO: SNIMAK SVE DOKAZUJE - Kosovska kancelarija u Atini organizovala Ramin skup

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima