IMAMO JASAN PLAN: Vučević - Srbija najbolji primer razvoja infrastrukture duž "Pojasa i puta" (FOTO)

Novosti online

17. 05. 2024. u 12:52

PREDSEDNIK Vlade Srbije Miloš Vučević otvorio je danas četvrtu konferenciju "Think-Tank" Instituta za pojas i put i tom prilikom je poručio da Srbija predstavlja najbolji primer razvoja infrastrukture u okviru Inicijative "Pojas i put" i da čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja temelj zajednice dve zemlje za zajedničku budućnost.

ИМАМО ЈАСАН ПЛАН: Вучевић - Србија најбољи пример развоја инфраструктуре дуж Појаса и пута (ФОТО)

Foto: Tanjug

- Srbija i Kina imaju vrlo jasan plan i želju da nastave saradnju kroz zajedničku budućnost na ravnopravnim osnovama, izjavio je Vučević na otvaranju Konferencije, koja se u Palati Srbija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

Kao primere razvoja infrastrukture u Srbiji u saradnji sa kineskim partnerima, Vučević je naveo izgradnju mostova, tunela, auto-puteva i, kako je istakao, najbrže železnice u Istočnoj Evropi. 

Podsetio je na nedavni susret kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poruke o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine koje su državnici poslali.

Podsetio je da je na Trećem forumu "Pojas i put" u Pekingu prošle godine potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, što je istakao kao najvažniji dokument koji će ubrzati razvoj srpske privrede.

Foto: Tanjug

 

Dodao je da je prilikom poslednja dva susreta predsednika Vučića i Sija potpisano skoro 50 dokumenata i istakao da je Memorandum o razumevanju i uspostavljanju koordinacionog mehanizma za praćenje i implementaciju srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji Inicijative "Pojas i put", koji je potpisan prošle godine, za Srbiju vrlo važan.

- Za nas je posebno značajno što je Srbija jedna od 28 zemalja osnivača Inicijative (Pojas i put), naveo je Vučević.

Istakao je da u ovakvim geopolitičkim okolnostima veoma važno što na Konferenciji prisustvuju predstavnici 15 zemalja sa četiri kontinenta i poručio je da Srbija uvek posvećuje veliku pažnju skupovima ovakvog formata.

Foto: Tanjug

 

Podsetio je da su Institut za pojas i put osnovali Vlada Srbije, Univerzitet u Novom Sadu, Privredna komora Srbije i kineske kompanije koje posluju u Srbiji i naveo da je u spoju privrede, obrazovanja i političkog delovanja ključ napretka u svakoj sferi.

Vučević je naveo da osim čeličnog prijateljstva, srpski i kineski narod povezuje prolivena krv, jer su u NATO agresiji stradala oba naroda.

Poručio je učesnicima Konferencije da su u Srbiji uvek dobrodošli i poželeo im sreću u radu.

- Da zajedno gradimo svet ravnopravnih naroda, za koji je Srbija, na šta smo ponosni, dala velike žrtve, zaključio je Vučević.

Konferenciju je zajedno sa premijerom Vučevićem otvorio ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, koji je tom prilikom ocenio da je poseta predsednika Sija Beogradu protekla vrlo uspešno i dodao da je ta poseta osnova za još bolje odnose dve zemlje.

Podsetio je da je 2013. godine predsednik Si predložio Inicijativu "Pojas i put".

- Tokom proteklih 10 godina Inicijativa "Pojas i put" se iz vizije pretvorila u stvarnost i dostigla konkretne i realne rezultate, poručio je Li.

Naveo je da je kumulativni obim trgovine između Kine i zemalja saosnivača Inicijative dostigao 19,1 trilion dolara, dok je kumulativna dvosmerna investicija premašila 380 milijardi dolara.

- Otvoreno je više od 420.000 radnih mesta, a pomogli smo više od 30 miliona ljudi da izbegne siromaštvo, istakao je Li.

Foto: Tanjug

 

Govoreći o značaju gradnje saobraćajnica, naveo je kinesku izreku koja kaže "ako želite da se obogatite, gradite puteve".

Dodao je da će sajam Ekspo 2027 biti podsticaj, kako za Srbiju, tako i za Kinu, i ocenio da temeljni razlog uspeha kinesko-srpske saradnje u Inicijativi leži u odnosu dvojice predsednika i poverenju koje dve zemlje imaju međusobno.

Podsetio je da postoji jedna Kina i da je Tajvan deo Kine, kao i da je Srbija uvažila to i čvrsto stala na stranu međunarodnog prava i pravde.

Dodao je da će Kina uvek podržati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je na otvaranju Konferencije da se Srbija ubrzano modernizuje i razvija i da je politička i ekonomska stabilnost koja postoji u Srbiji dovela do velikog priliva stranih investicija.

- Jedno od centralnih mesta u tom razvoju i investiranju u infrastrukturu zauzima upravo Kina, rekao je Vesić i podsetio i da su rezultati razvoja Kine bili podsticaj i za Srbiju pri planiranju pravca razvoja naše zemlje.

Vesić je ukazao na veliki rast saobraćajne infrastrukture u Kini, uključujući puteve i brze pruge.

- Analizirajući investicionu politiku Kine, utvrdili smo da upravo ulaganje u transportnu infrastrukturu, pre svega železnicu, ali i puteve, ima ogroman potencijal na ekonomski razvoj, naveo je Vesić.

Foto: Tanjug

 

Dodao je da je pored razvoja saobraćajne infrastrukture, Kina napravila veliki iskorak ka visokotehnološkim i održivim vidovima transporta.

- Ukupna mreža puteva NR Kine porasla je sa 104.000 kilometara, koliko je iznosila u 2004. godini, na 5,2 miliona kilometara, koliko iznosi danas, napomenuo je Vesić.

Govoreći o kineskom razvoju železničke infrastrukture, Vesić je podsetio da je ukupna dužina pruga u Kini povećana sa 51.000 kilometara 2010. godine, na 159.000 kilometara ove godine, pri čemu dužina brzih pruga iznosi 45.000 kilometara.

On je naveo da možemo biti posebno ponosni na tehnološki iskorak koji je napravljen u izgradnji brzih pruga u Srbiji i najavio do kraja godine puštanje u rad još 108 kilometara brzih pruga, pored postojećih 86 kilometara.

- Mi smo zemlja koja gradi najviše kilometara brzih pruga u Evropi. I to ne bismo uspeli da ne radimo zajedno sa našim kineskim prijateljima, istakao je Vesić i podsetio da će krajem ove godine ili početkom sledeće početi izgradnja 230 kilometara brze pruge do Niša.

Dodao je i da Srbija razgovara sa Kinom o korišćenju kineskih tehnoloških inovacija na svojim auto-putevima i brzim saobraćajnicama.

Na otvaranju Konferencije video-porukom se obratio i predsednik Univerzitetskog saveta Univerziteta Đaotong iz Pekinga Vang Đaoćiong, koji je odnos Srbije i Kine istakao kao dobar primer saradnje Kine i jedne evropske zemlje.

Podsetio je na dugu tradiciju svog Univerziteta i naveo da je to institucija koja je kolevka razvoja savremene kineske železnice.

Nakon uvodnih obraćanja, premijer Vučević i ambasador Li otkrili su tablu beogradskog odeljenja Centra za održivi i inovativni transport Đaotong univerziteta iz Pekinga.

Otvaranju Konferencije prisustvovala je i ministarka privrede Andrijana Mesarović, kao i predstavnici brojnih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji, poput Ziđin koper, Ziđin majning i Linglong, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu i predstavnici Privredne komore Srbije.

Četvrta konferencija za osnovnu temu ima infrastrukturu, saradnju i razvoj.

Konferencija pod nazivom "Međunarodna mreža 'Think-Tank'-ova razvoja infrastrukture" po prvi put okupiće više od 50 istraživača iz Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike. 
Delegaciju iz NR Kine predvodi nacionalni Centar za inovacije i održivi transport, Pekinški saobraćajni univerzitet, jedan od najprestižnijih na svetu, sa koga potiče veliki broj razvojnih rešenja vezanih za železnički transport i infrastrukturu.

Kako je najavljeno, pridružiće im se vodeći istraživači iz Srbije i drugih zemalja obuhvaćenih saradnjom u okviru Inicijative "Pojas i put". 

U radu konferencije učestvovaće predstavnici velikih kineskih kompanija u Srbiji, kao i veliki broj zvanica iz više od 20 zemalja. 

Tom prilikom biće potpisan sporazum kojim se osniva beogradski ogranak Centra za inovacije i održivi transport. 

Izlaganja na Konferenciji obuhvatiće teme geopolitičke dinamike i regionalne saradnje, prve decenije Inicijative "Pojas i put", posete predsednika Kine Si Đinpinga Evropi, infrastrukturne povezanosti nacija, kao i održivog zajedničkog razvoja i razmene među ljudima i poslovnih poduhvata. 

Organizatori Konferencije su Institut za pojas i put iz Beograda i Centar za održivi i inovativni transport Univerziteta Đaotong iz Pekinga.

Institut za pojas i put zadužen je za implementaciju srednjoročnog plana podrške Inicijativi za pojas i put, jednog od četiri najznačajnija dokumenta potpisana u toku Foruma za saradnju u okviru Pojasa i puta održanom 18. oktobra 2023. u Pekingu.


 

BONUS VIDEO: SAM PROTIV SVIH!Na jednoj strani su Zapad, Savo Rokfeler, Zeleno-levi, Nestorović, a na drugoj Vučić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)