NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

JUNAJTED GRUPA ZLOUOPTREBLJAVA DOMINANTAN POLOŽAJ Lučić: Žalićemo se na odluku švajcarskog suda

Novosti online

20. 05. 2024. u 16:30

GENERALNI direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je danas da će se ta kompanija žaliti na odluku švajcarskg suda što nije, iz proceduralnih razloga, usvojio tužbu Telekoma Srbije protiv Junajted grupe, koja zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu.

ЈУНАЈТЕД ГРУПА ЗЛОУОПТРЕБЉАВА ДОМИНАНТАН ПОЛОЖАЈ Лучић: Жалићемо се на одлуку швајцарског суда

Vladimir Lučić, Foto Tanjug

On je Tanjugu kazao da je Telekom Srbija veoma optimističan u dalji ishod jer je, kako je objasnio, i sam sud utvrdio ono što je i Telekom tvrdio, a to je da je u reč o vrsti nelojalne konkurencije i da je reč o jednoj velikoj zloupotrebi dominantnog položaja Junajted grupe.

- Ovde smo potpuno sigurni da će viša instanca prihvatiti naše argumente i da ćemo mi na kraju izaći kao pobednici. Na kraju krajeva, potpuno je očigledno svima koji gledaju ovo tržište, da SBB Junajted medija, to jest Junajted grupa kao takva zloupotrebljava dominantan položaja i da je ovo klasičan vid nelojalne konkurencije - rekao je Lučić.

On je naglasio da je dužnost Telekoma Srbije da se svim pravnim sredstvima bori protiv toga.

- Bez obzira što imam utisak da kampanjama kao što je ova, oni na neki način pokušavaju da nas pokolebaju, mi ćemo nastaviti da se borimo. Njima i svima onima koji ih podržavaju i mogu samo da poručim da je pravda dostižna, mada može da bude nekad sporija - rekao je Lučić.

Kako je istakao, druga strana možda ima mogućnost da uzme najbolje advokatske kancelarija i lobiste na svetu, ali pošto Telekom Srbije govori istinu, pravda će na kraju biti dostižna.

- Ja lično mislim da ćemo u ovom slučaju u drugom stepenu mi dobiti ono što smo želeli i da ćemo na kraju naplatiti štetu - naglasio je Lučić.

Prema njegovim rečima, SBB koji ima više od 40 odsto tržišta u kablu je povezano lice sa kanalima Junajted medije, bez obzira što oni pokušavaju da nekako zamaskiraju svoje tragove, pa je tako SBB registrovan ovde, Junajted medija u Luksemburgu, a pravo distribucije je dato švedskoj firmi. 

- Kada sve to uzmete, isti su vlasnici Junajted medije, isti su vlasnici SBB-a - rekao je Lučić Tanjugu.

Kako je naglasio, kada neko ko ima više od 40 odsto tržišta u jednoj usluzi, ne bitno kojoj, odnosno da li je to telekomunikacija, a onda napravi kanale i kontinuirano radi kampanju protiv najveće konkurencije, jeste slučaj nečasne, nelojalne konkurencije.

Lučić je dodao i da je sama objava Junajted medija da je švajcarski sud odbio tužbu Telekoma govori o njihovoj nervozi koja je sada očigledna zbog njihovih sve većih problema u poslovanju.

Ranije je danas objavljeno da švajcarski sud nije usvojio tužbu Telekoma Srbije protiv Junajted medije samo iz proceduralnih razloga, ali je taj sud zaključio da predmetni spor zaista jeste stvar koja se rešava prema Zakonu o trgovini Republike Srbije koji reguliše nelojalnu konkurenciju.

Kako je Tanjug objavio, sud u Švajcarskoj je odlučio da taj spor jeste stvar nelojalne konkurencije, a ne medijskih sloboda.

Time su odbačene tvrdnje Junajted grupe i njenih medijskih firmi da na njih srpski Zakon o trgovini ne treba da se odnosi i da se cela stvar tiče Zakona o javnom informisanju i medijskih sloboda koje Telekom navodno pokušava da uguši.

 

BONUS VIDEO: SRBI IZ CRNE GORE ČVRSTO UZ VUČIĆA -  Predsednik opštine Pljevlja za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo