SRBIJA POSTAJE DEŽURNI KRIVAC: Kako je jedan mali narod sa Balkana ugrozio američke nacionalne interese

Slobodan Vuković

11. 08. 2020. u 09:57 >> 09:57

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ДЕЖУРНИ КРИВАЦ: Како је један мали народ са Балкана угрозио америчке националне интересе

Arhiva

I PORED verbalne podrške Sjedinjenih Država integritetu Jugoslavije, one su ubrzo, najpre, optužile Srbe i Srbiju - jer se nisu uklapali u njihovu geostratešku agendu - za sva zbivanja na prostorima druge Jugoslavije.

Za to je američkoj administraciji bilo neophodno da obezbedi podršku javnog mnjenja (odnosno medija) i Kongresa. U obezbeđivanju podrške Kongresa i oblikovanju strategije pisanja štampe veliki deo posla, po zaduženju administracije, obavljali su bivši pomoćnik državnog sekretara za obaveštajne poslove Morton Abramovic (Morton Abramowitz) i berzanski špekulant Džordž Soroš. U sledećem potezu američka administracija se aktivno založila da isposluje - na predlog i zalaganje Hansa Ditriha Genšera i Helmuta Kola - ekonomske sankcije Srbiji i izoluju je na međunarodnom planu (stave je u karantin). Zatim je NATO, po nalogu Sjedinjenih Država, bombardovao Srbe u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i, na kraju, SR Jugoslaviju.

Ekonomski rat i sankcije su, pored degradacije vitalnih potreba stanovništva, devastirale njenu privredu i životnu sredinu i vratile je nekoliko decenija unazad. To je bio nužan uslov da bi se ona, nakon potpunog uništenja njene privrede i kada za to dođe vreme, stavila pod potpunu kontrolu Zapada. Na tome se nije završilo. Ubrzo su sprovele vojno kažnjavanje Srba u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj i, na kraju, bombardovale Srbiju. Cilj je bio parcijalizacija srpskog etničkog prostora, dezintegracija Srbije (okupacija Kosova i Metohije i njegovo priznavanje), ograničavanje njenog uticaja na položaj Srba koji su ostali van njenih granica i ograničavanje njenog uticaja u Jugoistočnoj Evropi. Sve to sprovode - shodno ranije zacrtanim ciljevima i uz aktivnu saradnju njenih evropskih saveznika - golom silom.

PROMENA američkog stava odvijala se, bar kad je reč o javnom diskursu, korak po korak. Krajem juna 1991. The Washington Post, blizak administraciji, u uvodniku naglašava da su "Sjedinjene Države i Evropska zajednica saopštile secesionistima da neće biti priznate kao nezavisne države". Prema pisanju "Njujork tajmsa", "administracija je danas osudila postupke Hrvatske i Slovenije da se kreću ka secesiji (...) ali su te osude formulisane više s prizvukom tuge nego ljutnje" ili, ne daj bože, pretnje, kao što je to uvek činjeno kad su u pitanju bili Srbi.

Ali tako nisu mislili Nemačka i deo američkog establišmenta, što su mnogi američki zvaničnici naknadno priznali, čemu će se Sjedinjene Države ubrzo prikloniti. Zaokret koji je prvo nastupio u zapadnom narativu, da bi ubrzo usledio na političkom i, na kraju, na vojnom planu, nagovestio je bečki "Kurijer". Zaokret u američkoj spoljnoj politici prema dešavanjima na Balkanu je, pre svega, po "Kurijeru", učinjen zarad jačanja NATO-a i sprečavanja konstituisanja evropskog odbrambenog saveza, van struktura NATO-a, a sve zbog održanja američke hegemonije u Evropi. Za to je bilo neophodno pronaći, nakon kraha Varšavskog ugovora, novi posao za NATO, a to znači naći ili izmisliti novog neprijatelja, odnosno kako je nešto kasnije Irving Kristol formulisao: "Sa završetkom Hladnog rata zaista nam je potreban novi ideološki i preteći neprijatelj." Taj neprijatelj, do pojave Al kaide, pronađen je tamo gde je bio nagovešten novi posao za NATO, odnosno u protivnicima preuređenja Istočne i Jugoistočne Evrope, formulisanog u Trumanovoj i Reganovoj doktrini, po zapadnim merilima i geostrateškim interesima, a zarad stavljanja Istočne Evrope pod ekonomsku i političku kontrolu Zapada. Ili kako se to u Americi, da bi se ublažile stvari, kaže, pod "dobronamernu hegemoniju".

"BEOGRAD SE RUGA SAVEZU"

AMERIČKI "nacionalni interes" i "kredibilitet NATO-a", i po mišljenju Bila Klintona, biće ugroženi 1999. godine od male i sankcijama osiromašne Srbije, što će ponoviti i "Independent". A Havijer Solana na sastanku NATO-a 24-25. septembra 1998. u Portugaliji iza zatvoreih vrata je govorio da se "Srbija ruga savezu". Poznato je da kada su god Sjedinjene Države intervenisale bilo gde u svetu radi svojih geostrateških i ekonomskih interesa, uvek je bio posredi, kao neizbežan izgovor, ugroženi "američki nacionalni interes".

KONAČAN zaokret u američkoj politici najavio je i "Vašington post" u kome se kaže da je Džordž Buš uputio pismo "predsedniku Jugoslavije Stjepanu Mesiću, jednom od aktera njenog razbijanja, da ne upotrebi silu protiv secesionističkih republika" (vidi paradoksa), i da se "obezbedi vaspostavljanje civilne kontrole nad vojskom". U Bušovom pismu takođe se "ne pominje američka podrška očuvanju teritorijalnog integriteta Jugoslavije". U sledećem potezu, radi privikavanja javnosti na promenu stava administracije, pominje se uslovno priznavanje. Preciznije: "Stejt department je, takođe, juče saopštio da će SAD prihvatiti nezavisnost secesionističkih republika ako to bude postignuto mirnim putem" . (Bušovo pismo je upućeno nakon sastanka šefova vlada EZ u Luksemburgu, na kojem se Helmut Kol založio za priznavanje secesionističkih republika). Još tada će kolumnista "Njujorkera" Džon Nihaus (John Newhouse) primetiti: "Tragedija Jugoslavije biće deo Bušovog i Bejkerovog nasleđa". To znači da je zaokret u američkoj spoljnoj politici na Balkanu bio diktiran američkim spoljnopolitičkim i geostrateškim interesima, podstaknutim i odlučno podržanim od strane Nemačke. Odnosno, kako primećuje Džon Pildžer, "Jugoslavija (je) razbijena zato što se nije uklapala u sistem koji su uspostavile SAD i Evropa posle Hladnog rata".

Ovaj zaokret u američkoj politici prema Jugoslaviji, a samim tim i prema Srbima i Srbiji, bio je u javnom diskursu postepen, ali na kraju vrlo odlučan, na osnovu čega se može pretpostaviti da je odranije bio pripreman (ako ništa drugo, a ono kao jedna od varijanti). Pri tome su, da bi se ovaj zaokret (razbijanje Jugoslavije) lakše opravdao, za sva zbivanja bili optuženi, od američke vlade i njoj naklonjenih liberalnih medija, prvo srpsko rukovodstvo, a zatim i Srbi u celini.

Margaret Tačer, Helmut Kol i Fransoa Miteran / Arhiva

NAKON zaokreta američka administracija ne bira sredstva. Probni baloni, ili nagoveštaji "nove" politike, puštaju se u "Vašington postu", "Vašington tajmsu" i "Njujork tajmsu", uz poneki "umirujući" prilog, radi lažne objektivnosti. Ali i to se za kratko vreme izgubilo. Liberalni kolumnista "Njujork" tajmsa" Entoni Levis (Anthony Lewis), koji prenosi stavove establišmenta, neposredno nakon priznavanja Bosne i Hercegovine od Sjedinjenih Država, u više navrata je pozivao na "humanitarnu" intervenciju protiv Srbije, jer su "Srbi bili i jesu glavni agresori", što su nakon ove i drugih sličnih izjava gotovo bez izuzetka zagovarali zapadni globalni mediji; a kada se "vlada jedne velike zemlje suoči sa zlom, a odgovar je tako slab, njena politika je sramota za naciju". Da bi kasnije osnažio svoju tezu o navodnoj srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pozvao je u pomoć Milana Kučana koji kaže da je embargo na oružje koristio samo "srpskim agresorima" . Dok su urednici "Vašington tajmsa" tražili da se sa "nekoliko niskoletećih aviona razore prozori u Beogradu jer bi možda tada stvari bile perspektivnije", Lesli Gelb (Leslie H. Gelb), kolumnista "Njujork tajmsa" i funkcioner Stejt departmenta, savetuje: "NATO bi trebalo da objavi da će koristiti svoju vazdušnu moć da vojnim avionima zatvori nebo Srbije (...) Ako to ne zaustavi borbu, NATO bi trebalo da zapreti da će napasti srpske aerodrome i vojne baze". Nakon toga će se javiti savetnik za nacionalnu bezbednost Brent Skokroft (Brent Scowcroft), koji će izjaviti: "Sukob na Balkanu uskoro bi mogao postati pretnja po bezbednost SAD i njenih evropskih saveznika". Ubrzo će i ostali ne samo najtiražniji nego i lokalni evro-američki mediji, podstaknuti ovim jasnim migom administracije, neprekidno duvati u isti rog.

BUDUĆI da je štampa, u dosluhu sa zvaničnicima, u najvećoj meri već bila obavila najznačajniji deo posla time što je mobilisala američko javno mnjenje i Kongres protiv Srba, predsedniku Džordžu Bušu je preostalo da u Kolorado Springsu 6. avgusta 1992. saopšti (20 minuta nakon što su emitovane lažne slike ITN-a o "logoru" Omarska) da je u Bosni reč o "humanitarnoj noćnoj mori i etničkim čišćenjima", zbog čega je trebalo svim sredstvima zaustaviti i u tu svrhu "izolovati Srbiju ekonomski i politički". Pri čemu neće propustiti da kaže da Srbija, gle paradoksa (!), "ugrožava američke nacionalne interese", što je eufemizam za pretnju ekonomskim sankcijama i vojnom silom, a prema Povelji UN predstavlja akt agresije. Slično je bilo i neposredno pred agresiju na Srbiju 1999. godine. U američkoj mejnstrim štampi pojavilo se nekoliko tekstova koji govore da je kredibilitet predsednika Sjedinjenih Država Bila Klintona "teško oštećen u svetu". Zatim, da je kredibilitet NATO, takođe, "teško povređen", a na dan proslave svog 50. rođendana - po kolumnisti "Njujork tajmsa" Entoniju Levisu - ako na Kosovu bude ponižen, a ne obrnuto, "to će biti čudna proslava". Dok bi po "Špiglu", koji je samo formulisao stav kulturno-medijske elite i zvanične Nemačke, NATO pobedom nad Srbijom mogao konačno da "zapečati pobedu Zapada u Hladnom ratu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Dejan

11.08.2020. 10:08

A šta smo mi celo vreme radili da ne bude tako? Da nismo možda pokazali spremnost sa budemo saveznici sa Amerikom i Zapadnom Evropom? Da nismo možda vodili istu spoljnu politiku kao oni okrećući se Zapadu, a ne Istoku? Pa šta smo uopše očekivali?

Dejan

11.08.2020. 11:13

@gz - Ne radi se ovde o tome ko je u pravu, niti o tome da zapad sprovodi politiku radi pokazivanja sile. Svaka od strana u balkanskom sukobu smatra da je ona u pravu, a i zapad i istok sprovode politiku radi realizovanja interesa. Mi nismo ništa ponudili zapadu, barem se za to ne zna, zbog čega bi oni imali interesa da zastupaju našu istinu. Zbog toga smo izgubili mnogo ljudi, teritorija i ugleda na zapadu, a naši lokalni protivnici dobili sve što su dobili na naš račun.

Novorijek

13.08.2020. 22:28

@Dejan - "Dejan", Једино младост и необавештеност може да те оправда, сваки други разлог је дефетистички а можда и дезертерски. Словенија и Хрватска одавно су биле припремане на издају Југославије и имале су за то сву западну подршку. На крaју је председник Милошевић понудио да уђемо у НАТО, само да нас оставе на миру али је Клинтоново злочиначко удружење и то одбило.

Jolle

11.08.2020. 11:39

@Dejan - Ne vidim sta to u dezintegraciji Srba ima dobrog za vas ,ako je to u redu onda ne znam sta da mislim o vama. Kakvu god politiku da smo vodili sem one da se sami dezintegrisemo zapad je imao svoje favorite a kolovodja zapadne bulumente su zna se bili Nemci koji nam nikada nisu bili naklonjeni pa ni sada. Oni i u danasnjem vremenu smatraju da posao sto se tice Srbije nije gotov jos cemo mi sa njima da imamo posla u vezi pritisaka u ekonomskim. teritorijalnim i finasiskim prilikama. Ako popustimo nestali smo kao narod pa vama mozda nece smetati da budete Nemac ali meni hoce.

Dejan

11.08.2020. 14:42

@Jolle - Nestaće nas? A kuda mislite da vodi ovo "sami protiv svih" ako ne nestanku? Šta mi čekamo pa da nam se situacija promeni, da Rusi zavladaju sa pola Evrope? Je li to realno? Nekada je Evropa bila podeljena, danas nije, bar što se tiče nekoliko ključnih zemalja. Uostalom, što se ne bi i mi menjali kako se vreme menja, kako se okolnosti menjaju, da bi nam bilo bolje, upravo zato da ne bismo išli ka nestajanju.

Jolle

11.08.2020. 16:26

@Dejan - U kom pravcu da se menjamo kada ni EU nije nacisto sama sa sobom i oni ujedaju jedni druge i gledaju ko ce koga vise da nadmudri , ne znam sta to fali Rusima ,svet se i onako podelio ali vecina polako prelazi u korist ove druge strane nesto zapad nije tako popularan kao ranije. Sta mislis zasto! Vidim da mislis da bi ti bilo bolje da se uklopis onako kako trazi zapad od tebe pa makar te tretirao kao drugorazrednog gradjanina ali veruj mi to ne bi bilo ni malo zabavno i nisu oni bas tako slatki. Brzo bi ti preselo. Najbolje je biti svoj na svome i treba se boriti za to svim snagama.

Dejan

11.08.2020. 17:06

@Jolle - Druže Jole, i Bugari, Rumuni, Poljaci, Česi, Slovaci, Letonija, Estonija, Litvanija, Madjarska, svi su se oni naknadno priključili EU i Zapadu, bežeći od uticaja Rusa, da bi postali "drugorazredni" u Evropi. Nakon svih tih godina, misliš da im je gore nego pre, da bi opet pod Ruse? Nema šanse. Nikada nijedna zemlja nije sasvim svoja na svome. Uvek ima neki moćan saveznik koji ponešto i uslovljava. Radi se o tome gde je i kratkoročno i dugoročno bolje, a ne savršeno.

Dragan

13.08.2020. 08:09

@Dejan - PA STA TRAZE TI GENOCIDI U SIRIJI U IRAKU U KOREJI ,VJETNAMU,IRAKU ,PA JEL IMA NEGDE DA SE NISU UMESALI. TO JE GENOCIDNI NAROD NASTAO OD SVOG OLOSA OVOG SVETA,NAJVISE ENGLEZA,NEMACAI SVIH OSTALIH EVROPLJANA. SVI TAKOZVANI AMERIKANCI SU BILI KRIMINALCI KOJI SU POBEGLO OD ZAKONA NA NOVI KONTINENT.POBILI PREKO 100 MILJONA INDIJANACA, DAVALI IM CEBAD ZARAZENIH BOGINJAMA DA BI IH MASOVNO UBIJALI. PA I AUSTRALIJU KOLIKO ABORIDZINA POBILI . TOLIKO SU MUCILI LJIDE DA SU SAMI SKAKALI SA VISOKIH LITICA U SMRT. SA NEMACKOM VEC VALJDA ZNAS I PRVI I DRUGI SVETSKI RAT ,7000 LJUDI I DECE U KRAGUJEVCU ,PA I OVO GENOCIDNO BOMBARDOVANJE.

Dragan

13.08.2020. 08:24

@Dejan - EVROPSKA UNIJA JE TVOREVINA FASISTICKIH NEMACA,TO JE IDEOLOGIJA HITLERA,KOJU JE OSTVARILA . SVE OVE ZEMLJE SU BILE POD HITLEROM,OSIM ENGLASKE KOJA JE IZASLA IZ EU. STA DISKUTOVATI ARIJEVSKA RASA VLADA EVROPOM I SVI SU NJIHOVI ROBOVI, PRIMAJU PLATU I RADE NAJGORE POSLOVE NASE MEDICINSKE SESTRE BRISU NEMCIMA GUZICE I MENJAJU PAMPERSE A PLATU NARAVNO UZ SKUP ZIVOT OSTAVLJAJU U NEMACKU. JEDINO NASI LJUDI MOZE DA USTEDE AKO SE ODRICU MLOGIH STVARI KOJE ISPOLJIJU KAD DODJU U SRBIJU.

mrburns

11.08.2020. 14:02

@Dejan - E moj dejane, pa znas da smo mi srbi mali rusi. Prvo treba da nas rascepe zemlju, da nas pogine bar trecina, da prodje 20+ godina pa da nam onda mozda dodje iz dupeta u glavu. Nekima je i vek malo. I onda se cudimo gde su sledbenici nacista hrvati, gde slovneci, a gde nekada postovana srbija.

vuk

13.08.2020. 09:53

@Dejan - @Dejan- Mi smo i onda igrali na kartu Rusije.Prkosili, misleci da ce nas veliki bacuska zastiti. A oni samo okrenuli glavu na drugu stranu. Zar mislimo da za Rusiju nismo drugorazredni narod? Ne dao bog da dodjemo u njihov bratski zagrljaj.

ludi milojko

13.08.2020. 11:01

@Dejan - ajde objasni ti iliji cvorovicu da te eu i amerika ne zele sa staljinovom odnosno danas sa putinovom slikom na zidu. srbi bi da suruju s rusijom i kinom ali da eu bude po njihovim pravilima jer eu zeli da se prikljuci srbiji a ne srbija eu. da smo se rugali i ne samo rugali vec i pljuvali nato i to je istina. mi bi smo da ih omalovazavamo koliko god hocemo a onda se bunimo sto su ptotiv nas. stvarno ne znam sta im je.

Sneki

11.08.2020. 10:21

Svaka čast novostima što iznosi istinu o americi i ostalim zapadnim zemljama,i njihovim planovima za uništavanje Srbije.Koliko smo mi moćna zemlja, govori i podatak da i pod sankcijama predstavljamo opasnost po ameriku jer im ugrožavamo vitalne interese.Bravo Srbijo

Mišo Peć

11.08.2020. 10:48

O bezobrazluku,idiotizmu i zločinima zapada koje su izvršili nad Srpskim narodom može se pisati danima,najveći problem je što zločinci nisu odgovarali za počinjene zločine.

ANTE BAN

11.08.2020. 10:57

Zadatak Zapada je-uz ostalo, i- čuvanje civilizacijskih normi, medjunaerodnog prava, morala i humanosti! Srbi su početkom 90-tih izišli iz okvira tih normi, i prirodno- došli na stub srama i mržnje čitavog Zapada, pa čak I TRADICIONALNIH SAVEZNIKA- BRITANIJE FRANCUSKE! A- ko bi drugi mogao biti krivac? Sigurno ne oni, koji su zagovarali; asimetričnu federaciju, ili konfederaciju, ili miran razlaz, kao što su bili Kučan i Tudjman! Nema vam mjesta čudjenju, nego treba- proniknuti u uzroke!

Komentator

11.08.2020. 13:17

@ANTE BAN - i onda bas izaberu za saveznike Hrvate, poznate po svojoj tisucljetnoj uljudbi? To bi bilo isto kao da drustvo za zastitu zivotinja podrzava sindikat proizvodjaca mesa. Nagradjeni su svi koji su podrzavali Hitlera a o nacistickoj uljudbi nije potrebno trositi reci.

SRB IN

11.08.2020. 15:03

@ANTE BAN - Два пута смо вас вадили из ГО _ _ _ А, трећи пут нећемо гос анте, него ћете покусати све и за први, и за други, и за трећи пут.

Komentator

11.08.2020. 12:20

Gde god se malo dublje zagrebe u tematiku rasturanja jugoslavije pojavi se neobično velika koncentracija jevrejskih, tačnije aškenaskih, prezimena. Ista stvar se ponavlja kada je u pitanju Ukrajina. Kada se neko usudi da to neosporno činjenično stanje javno iskaže odmah ga proglase za nacistu i antisemitu iako to Srbi svojim najvecim delom nisu nikada bili. Paradoks je da su oni glavne saveznike u svom naumu po pravilu nalazili među onima koji su pre toga podržavali Hitlera. Vode rato protiv onih koji su ih spašavali zajedno sa onima koji su ih ubijali.

Varto Marx

11.08.2020. 14:31

Ovaj nekadasnji predsjednik SAD ne zasluzuje ni jedno slovo da se pise o njemu.Njegovo ime iz principa ne navodim, kao njegove zene i sekretarice. To je najveci ku***n sin.

Prellee

14.08.2020. 15:53

Sta se sve nije pisalo i koji je novac funkcionisao u ratu na Balkanu.Zlo, i predrasude o Srbima je presudilo.Mnogi, mnogo nepravde je naneseno Srpskom narodu i NATO se nije trebao mjesati, kao sila sa strane.Trebali su stradali oni koji su zeljeli rat, koji su zeljeli svoje drzave, a ne Srbe da bombarduju i toliku im stetu nanesu.Srbi i Srbija nisu ratovali sa Zapadom, nego sa onima koji su rasturali EX-YU.Zapad je trebao sa strane to da gleda.Medjutim, Zapad i njihova vojna alijansa je vidjela priliku da sebi najde posao i da pokazu Rusiji sta je ceka.Rusija je dve dobro razumjela i pripremila se za greedy man sa Zapada. Nadam se da ce dobiti zasluzenu samarcinu, za sve sto su Srbima napravili. Pozivam za svjedoka vrijeme, tamo gdje sve pocinje i gdje sve zavrsava, M.S.

XYZ

15.08.2020. 10:40

Шта се од криминалаца друго и могло очекивати! Желим Клинтону, Олбрајтовој, Кларку, свим другима који наудише српском народу да поживе дуго, а да умиру споро али болно! Да их прогања сваки јецај мајки, очева, деце за својима најмилијима!!!!!