PREDSEDNIK VUČIĆ: Tražićemo hitno obustavljanje radova kod Visokih Dečana, naša baština talac albanske samovolje

Novosti online

15. 08. 2020. u 12:58

UPADOM u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava se jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Тражићемо хитно обустављање радова код Високих Дечана, наша баштина талац албанске самовоље

Foto: D. Milovanović

 Taj čin je nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Poručio je ovo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavivši da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

- Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja - srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine - rekao je predsednik Vučić.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je naglasio da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje.

KFOR ZAUSTAVIO RADOVE?

RADOVE na magistralnom putu Dečani - Plav, u blizini manastira Visoki Dečani, Albanci izvode nekoliko dana. Iako je gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj izjavio da se ni po koju cenu neće zaustaviti izgradnja u ovoj zaštićenoj zoni, Kfor je, kako tvrde prištinski mediji, u subotu posle podne zaustavio radove.

Predsednik je naveo da Srbija naglašava da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a putarski radovi u okolini manastira, koji su nedvosmisleno napad na Visoke Dečane, ne doprinose stvaranju takve atmosfere. On je naglasio da je veliki broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista, i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

- Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture - istakao je predsednik Vučić, ukazavši da je svaki napad na njih i napad na same temelje evropskih vrednosti.

 

Foto: Zoran Jovanović

 

OBJAŠNjENjE ZBOG PATROLA

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će načelnik generalštba Vojske Srbije Milan Mojsilović zatražiti sutra zvanično objašnjenje od Kfora povodom uspostavljanja zajedničkih patrola sa policijom Kosova u blizini administrativne linije.

On je za Hepi TV kazao da to predstavlja "ozbiljno bezbednosno pitanje" za Srbiju, kao i da KFOR "popušta pod političkim pritiscima", nakon što je Srbija početkom nedelje obavila zajedničku patrolu sa Kforom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (66)

KADA AMERIKA PODIGNE PRST, IMA 70 ZEMALJA ZA SEBE: Vučić - Suprotstaviće im se malena Srbija, to je sve što mogu da obećam!