ON JE ODGOVORAN ZA UBISTVO 160 SRBA: Sve o teroristi OVK koji udara na temelje Dečana

E. V. N.

20. 08. 2020. u 11:00

PREDSEDNIK opštine Dečani Baškim Ramosaj, koji uprkos nalogu vlade u Prištini podržava nastavak radova na izgradnji puta koji ugrožavaju drevni srpski manastir, bio je pripadnik tzv. brigade "Crni orlovi" u okviru nekadašnje OVK, a pod komandom Ramuša Haradinaja, i direktno je odgovoran za kidnapovanja i ubistva više od 160 srpskih civila, vojnika i policajaca na području ove opštine.

ОН ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА УБИСТВО 160 СРБА: Све о терористи ОВК који удара на темеље Дечана

Novosti

Ove tvrdnje iznelo je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, koje je saopštilo i da je Ramosaj mesto predsednika opštine dobio kao "nagradu za svoja zlodela". On je, inače, član Haradinajeve stranke - Alijanse za budućnost Kosova.

- Svi nekadašnji pripadnici terorističke OVK nagrađeni su visokim položajima u svojim opštinama u političkom i javnom životu. A da je bio pripadnik te zločinačke organizacije Ramosaj i sada potvrđuje kidisanjem na manastir Visoki Dečani, jedino mesto u Dečanima koje čuva tragove srpstva i pravoslavlja - ističu iz ovog Udruženja.

Oni navode da se najveći broj kidnapovanja i ubistava srpskih civila tokom 1998. i 1999. na području Metohije dogodio pokraj magistralnog puta Peć - Dečani - Đakovica, kao i da su iz okolnih šuma pripadnici OVK kidapovali čak i čitave porodice.

Udruženje podseća da su na ovom području počinjeni gnusni zločini nad srpskim civilima, ali i našim vojnicima i policajcima. Teroristi su još početkom 1998. unosili nemir među srpskim stanovništvom, zbog čega je sa područja opštine raseljeno više od 1.000 Srba.

RAMUŠEV SABORAC, NIJE OSUĐIVAN

JEDINICA zvana "Crni orlovi" formirana je po naređenju, u to vreme komandanta OVK, Ramuša Haradinaja, kao specijalna jedinica za brze intervencije. Predvodio ju je Idriz Balaj, protiv koga je, kao i protiv Haradinaja, tužilaštvo Haškog tribunala podnelo optužnicu za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Kao i Haradinaj, ni Balaj nije proglašen krivim.

Inače, Ljatif Gaši, jedan od komandanata OVK za područje Laba, pozvan je na saslušanje u Hagu.

- Pošto su pripadnici njegove brigade proterali sve Srbe iz Dečana, Ramosaju je sada trn u oku manastir tako da na sve načine nastoji da ugrozi svetinju koja svedoči o srpskim korenima na ovim prostorima - zaključuju u Udruženju.

Inače, premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti i Ramosaj dogovorili su se juče da se zaustave radovi, ali je Ramosaj rekao posle sastanka da će ga - sam praviti.

Povodom čitavog sučaja, ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet napisao je na "Tviteru" da je izgradnja auto-puta Dečani - Plav "više od zemljišta i gradnje, jer je reč o poštovanju sudskih odluka", ali je i dodao:

- Radi se i o poštovanju i očuvanju svih da praktikuju svoju veru i žive mirno sa svojim susedima, i vrednovanju bogatog nasleđa i kulturne raznolikosti Kosova - napisao je Kosnet, podvodeći Visoke Dečane pod nasleđe tzv. "Kosova"?!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LICEMERNA IZJAVA BRITANSKOG AMBASADORA: Srbi nisu genocidan naorod, ali rezolucija o Srebrenici je neophodna