POPOVIĆ: Litije slomile strah od Đukanovićevog režima

tanjug

25. 08. 2020. u 14:20

Predsednik Srpske narodne partije i ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović ocenio je, povodom poslednjih izjava crnogorskog predsednika Mila Đukanovića o SPC i njenim vernicima, da je sejanje mržnje prema svemu što je srpsko u Crnoj Gori dugogodišnja politika Đukanovića.

ПОПОВИЋ: Литије сломиле страх од Ђукановићевог режима

Foto: Tanjug

Popović je u intervjuu za portal in4s, rekao da je Đukanović na različitim podelama koje je veštački stvarao opstajao na vlasti, pokušavajući da izmisli novi identitet jedne stare evropske države i starog naroda.

- Kada neko tako dugo vlada, sprovodeći decenijama svaku odluku koja mu padne na pamet bez političkih posledica, on pomisli da je svemoguć, pa tako pomisli i da može da napravi svoju privatnu državu i svoju crkvu i da tako narod do kraja ponizi - rekao je Popović.

On je ocenio da, s obzirom na to da je ateista, Đukanović nije mogao da razume značaj Crkve i vere i da su Ostrog i Cetinjski manastir svetinje u koje se ne sme dirati.

- Iz nerazumevanja sopstvenog naroda napravio je grešku donoseći zakon čiji je jedini cilj da zatre postojanje SPC i njenih svetinja u Crnoj Gori - rekao je Popović i dodao da je Đukanovih sada spreman da se obračuna sa svima koji su se opravdano pobunili i stali u zaštitu svoje vere i Crkve.

Popović je izarzio uverenje da narod jasno prepoznaje, kako je rekao, smirene, i duboke, ali odlučne poruke mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji brani veru i svetinje, kao što prepoznaje i reči mržnje Mila Đukanovića.

Na pitanje da li u poruci Amfilohija da će prvi put u životu izaći na izbore vidi sličnost sa odlukom pokojnog patrijarha Pavla da izađe na glasanje prvi i jedini put kada se donosio Ustav Srbije koji je jasno definisao da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, Popović je odgovorio da su predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori jedni od ključnih u njenoj novijoj istoriji.

"Posle dugogodišnje nekontrolisane vlasti Mila Đukanovića i pokušaja ponižavanja naroda stvaranjem lažne crkve, očigledno se kod građana stvorila snažna potreba da se konačno uspostavi demokratski poredak i demokratska država i zaustave se dalje podele, korupcija i strah, kao i da se spreči pokušaj da se uništi duhovni i kulturni identitet Crne Gore", kaže Popović. On je naglasio da su vera i litije slomile lance dugogodišnjeg straha i da je Đukanovićev režim ogoljen do kraja, sa svim svojom slabostima.

- I zaista ta Mitropolitova odluka je u najvišem saglasju sa odlukom pokojnog Patrijarha Pavla da podrži Ustav u kojem je zapisano da je Kosovo Srbija, i da će tako biti dokle god je tako u Ustavu Srbije i dokle god je takva volja srpskog naroda, bez obzira na sve privremene okupacije ili nelegalno otimanje ove svete srpske teritorije - istakao je Popović.

On je rekao da je duboko uveren u odličan rezultat koalicije "Za budućnost Crne Gore" na predstojećim izborima i njenu vodeću ulogu u promenama koje će dovesti do izgradnje demokratske, moderne i razvijene Crne Gore okrenute budućnosti i napretku svih njenih građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)