REKONSTRUISANO 750 KVADRATA: Jovankina vila čeka premijera (FOTO)

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

28. 08. 2020. u 11:00

DA li će kuća u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz posle renoviranja biti kuća novog premijera, odlučiće buduća vlada.

РЕКОНСТРУИСАНО 750 КВАДРАТА: Јованкина вила чека премијера (ФОТО)

Kuća u novom ruhu Foto: Ž. Knežević

To je izjavila aktuelna premijerka Ana Brnabić, koja je podsetila da ta kuća nije bila vlasništvo Brozove udovice - već države Srbije, a posle navoda da bi budući prvi čovek izvršne vlasti mogao da se useli u pomenuto zdanje.

- U ozbiljnoj državi kakva ja mislim da jesmo od 2014, čuva se, ne pušta se da propadne. To je jedna od niza kuća u koje smo uložili novac da ne bi propadale, da ne bi bile ruglo. Dobra vest je što renoviramo državnu imovinu i što ne dopuštamo da bude ruglo - navela je Brnabićeva.

Radovi na vili u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75 polako se privode kraju. Kuća prekoputa ulaza u Beli dvor, koja je decenijama prokišnjavala, u kojoj je ograda korodirala, a instalacije propadale, koja veći deo vremena koji je nekadašnja prva dama u njoj provela, nije imala čak ni grejanje, danas izgleda neprepoznatljivo. Sedam godina od Jovankine smrti dobila je okrečenu, belu fasadu, na kojoj se konačno vide predratne skulpture, i novu metalnu ogradu. Kroz ogradu se mogu videti radnici koji obavljaju finalne poslove u bašti.

Vilom od 2006. gazduje Uprava za unutrašnje poslove republičkih organa, a sanacija je počela u jesen 2019. Za rekonstrukciju je lane izdvojeno iz budžeta 15 miliona dinara, kako je navedeno, za kompletnu rekonstrukciju od podruma do krova, i zamenu metalne ograde i dvorišne kapije. Ukupna planirana izdvajanja za ovo zdanje iznose oko 34 miliona.

OTPADALE PLOČICE I FASADA

UNUTRAŠNjA i spoljna fasada na vili su godinama otpadale u komadima, baš kao i pločice. Drvenarija je trulila, a metalni nameštaj i delovi pokućstva načeti su rđom. Cela zgrada je bila puna vlage, zbog propalog krova, koji je tek 2006. saniran.

Kuća od 750 kvadrata je od smrti Jovanke Broz, u oktobru 2013, praktično konzervirana i u njoj su bili isključeni voda i grejanje. Sve do kraja ostavinske rasprave, tu su se nalazile njene lične stvari i garderoba.

Država je svojevremeno otkupila ovo zdanje od starog vlasnika bez naslednika. Titova udovica je tu nasilno preseljena iz Užičke 15, iz svog doma, 27. jula 1980. Kako je tvrdila, oduzeta su joj sva dokumenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠTA ĆE TURCI REĆI POSLE GLASANJA: Vučić - Počinili su genocid nad Jermenima