IZLOŽBA U MUZEJU GRADA NOVOG SADA: „Kretanje prostora“ Đorđa Lazića Ćapše, na Petrovaradinskoj tvrđavi

Z. G.

03. 09. 2020. u 13:51

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević bio je prvi posetilac izložbe „Kretanje prostora“, autora Đorđa Lazića Ćapše, koja je na taj način danas simbolično otvorena u atrijumu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ГРАДА НОВОГ САДА: „Кретање простора“ Ђорђа Лазића Ћапше, на Петроварадинској тврђави

Foto Pres služba Grada

U kreiranju instalacija za izložbu, koja će posetiocima biti dostupna od sutra uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, autor je koristio prirodne materijale poput zemlje, drveta, slame i trske.

- Đorđe Lazić Ćapša, svestrani umetnik, na mnogim mestima je obeležio naš grad spomen-tablama, bistama i slično, svojim veštim rukama, neukrotivim intelektom i snažnom kreativnošću - istakao je Vučević naglasivši da su za tu izložbu, dugo stvaranu, bili potrebni vizija, znanje i nadahnutost.

Atrijum Muzeja je, prema rečima gradonačelnika, do pre sedam godina bio pun šuta, “pripreman za još jednu diskoteku” a danas služi plemenitoj svrsi.

Foto Pres služba Grada

- Izložba će trajati mesecima, ljudi će moći na miru da je pogledaju, a ona zaslužuje duži period dostupnosti građanima. Nema ništa bez kulture – poručio je Vučević i čestitao autoru, kao i Muzeju grada na organizaciji izložbe.

Đorđe Lazić Ćapša, po obrazovanju vajar, koji se tokom svoje umetničke karijere izražavao u više disciplina i tematskih krugova, rekao je da je za ovu izložbu koristio materijale bliske svakom čoveku.

- Pokušao sam da dođem do bitka čoveka i da zaobiđem kulturološke razlike koje onemogućavaju normalnu ljudsku komunikaciju. Pokušao sam da stvorim jezik kojim ću uspostaviti dijalog sa bitkom u svakom pojedincu kako bih ga podsetio na njegovo poreklo, te da bi se oslobodio pritiska današnje civilizaciije. Svaki deo je obrađen putem likovnog jezika, pa je univerzalno čitljiv.

„Kretanje prostora“ nadovezuje se na izložbu „Rađanje prostora“, istog autora, koja je u izboru „Art magazina“ proglašena za najbolju izložbu u 2006. godini za područje Srbije.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)