OVDE ĆE SE DANAS RUKOVATI TRAMP I VUČIĆ: Dve sobe u kojima se donose najvažnije odluke na planeti - Ovalni kabinet i Ruzveltova soba

Đ. M.

04. 09. 2020. u 13:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić će se danas u 17 časova sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Ovalnom kabinetu Bele kuće.

ОВДЕ ЋЕ СЕ ДАНАС РУКОВАТИ ТРАМП И ВУЧИЋ: Две собе у којима се доносе најважније одлуке на планети - Овални кабинет и Рузвелтова соба

Foto: AP Photo/Susan Walsh

Nakon pozdrava u "srcu" Bele kuće, Vučić i predstavnik Prištine Avdulah Hoti će u Trampovom prisustvu u Ruzveltovoj sobi potpisati ekonomski sporazum.

Te dve prostorije imaju veliki značaj za svakog američkog predsednika, a u njima su donošene odluke i potpisivani ugovori koji su oblikovali moderni svet.

Ovalni kabinet je verovatno najpoznatiji deo Bele kuće, i predstavlja radnu sobu američkog predsednika. Za razliku od drugih prostorija, svaki predsednik po stupanju na dužnost bira nameštaj po sopstvenom ukusu. Današnji izgled Ovalni kabinet je dobio 1909. godine tokom mandata predsednika Vilijama Tafta. Nakon požara 1929. godine soba je obnovljena, nameštaj je zamenjen i ugrađena je klima.

Predsednik Frenklin D. Ruzvelt je 1933. godine zatražio da se Ovalni kabinet proširi, i tada je soba dobila današnji, monumentalni izgled, sa velikim prozorima, novim osvetljenjem i gipsanim ukrasom u obliku grba američkog predsednika na plafonu.

 

Po tradiciji koju je započeo Džon F. Kenedi, u Ovalnom kabinetu uvek stoje saksije sa švedskim bršljanom, a deo nameštaja koji nije menjan je i antički sat sa početka 19 veka.

Verovatno najzanimljiviji detalj Ovalne sobe je sto koji koristi američki predsednik. Iako je 6 stolova bilo u "opticaju", najpopularniji je "Rezolut" sto, koji koristi i Donald Tramp, a pre njega su za njim sedeli i Obama, Džordž Buš, Bil Klinton i Ronald Regan, kao i mnogi njihovi prethodnici.

Sto "Rezolut"/Foto: EPA

Ovaj sto je napravljen od drvenih delova ratnog broda britanske mornarice "Rezolut", koji je ostao zarobljen u arktičkom ledu nakon čega je napušten. Nakon što su ga Amerikanci oslobodili iz leda, potpuno je renoviran i poklonjen britanskoj kraljici Viktoriji 1856, godine. Kada je 1879. godine fregata "penzionisana", na Viktorijin zahtev su napravljena dva identična stola od ostataka broda. Jedan je poklonjen američkom predsedniku Raderfordu Hejzu, a drugi je zadržala kraljica. Na zahtev Frenklina D. Ruzvelta, koji je bio u kolicima, napravljena su vratanca sa američkim grbom, da posetioci ne bi mogli da vide proteze koje je nosio na nogama.

Posle pozdravljanja u Ovalnom kabinetu, ugovor o ekonomskoj normalizaciji će biti potpisan u Ruzveltovoj sobi.

Ruzveltova soba/Foto: EPA

Ruzveltova soba je velika prostorija za sastanke u zapadnom krilu Bele kuće, i smeštena je odmah pored Ovalnog kabineta. Ime je dobila po dvojici američkih predsednika - Teodoru Ruzveltu i Frenklinu Delanu Ruzveltu.

Više puta je renovirana od kada je napravljena 1902. godine, a značajno je proširena tridesetih godina, čime je olakšano kretanje od Ovalnog kabineta do sobe predsedniku Frenklinu D. Ruzveltu koji je bio u kolicima.

Ruzveltova soba/Foto: EPA

Ime joj je dao Ričard Nikson, a zanimljivo je da je do tada bila poznata kao "riblja soba", zato što je u njoj F. D. Ruzvelt držao akvarijum i balsamovane ribe na zidu. Tu tradiciju je nastavio i Kenedi. 

Ruzveltova soba je pre svega namenjena za sastanke predsednika sa saradnicima, a ređe sa stranim delegacijama, kao što će to danas biti slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (35)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)