TAČI UOČI SASTANKA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU: Niko nema pravo da pregovara o ZSO

Tanjug

15. 09. 2020. u 23:46

TZV. kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da bi svako ponovno otvaranje pitanja ZSO u Briselu bilo "korak unazad" za Prištinu i istakao da niko nema pravo uopšte ni da pregovara, a posebno ne da postigne neki novi sporazum po tom pitanju.

ТАЧИ УОЧИ САСТАНКА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ У БРИСЕЛУ: Нико нема право да преговара о ЗСО

Hašim Tači

- Ponovno otvaranje pitanja o Zajednici u Briselu predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta, postoji opasnost da se stvori "Republika Srpska" na Kosovu - rekao je Tači posle ceremonije u Prištini povodom Jevrejske nove godine.

On kaže i da je pokretanje tema kao što su ZSO, imovina ili druge, "agenda Srbije" koja je usmerena da proces ide ka, kako je kazao, "potpunom rasulu i tendenciji slabljenja države Kosovo''''.

- Verujem da ako bi se u Vašingtonu postigla ekonomska normalizacija, uzajamno priznanje se može postići samo u Beloj kući. Bilo koja agenda, bilo da se radi o udruživanju, bilo o imovini ili drugim pitanjima, o kojima se raspravljalo dva ili tri puta, za mene je to korak unazad za Kosovo - smatra Tači, prenosi Kosovo onlajn.

On je rekao i da je pitanje ZSO rešeno sporazumom iz 2013, kao i da je o tome mišljenje dao i Ustavni sud, a da je sastanak u četvrtak "opasan po državu Kosovo i agenda je Srbije".

Tači je dodao da kosovski parlament "mora da bude veoma oprezan" i da niko nema pravo, "niti da pregovara, a kamoli da se postigne neki novi sporazum o Zajednici".

Naveo je i da će se raditi na finalizaciji sporazuma koji je formalizovan u Vašingtonu.

Tema formiranja Zajednice srpskih opština pokrenuta je ponovo prošle nedelje u sklopu nove runde dijaloga u Briselu.

U četvrtak bi razgovori trebalo da se nastave na ekspertskom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)