ZAHTEVAJU ZAJEDNICU, A ZA SRBE NEMA MESTA: Albanci sa juga centralne Srbije postali sredstvo Prištine u pregovorima sa Beogradom

J. S. - D. R. Đ.

02. 10. 2020. u 11:00

ALBANCI sa juga centralne Srbije žele po svaku cenu da postanu tema u pregovorima Beograda i Prištine, što bi pogodovalo interesima kosovskih vlasti, iako ovaj deo naše države nikada nije definisan kao moguća tačka dijaloga dveju strana.

ЗАХТЕВАЈУ ЗАЈЕДНИЦУ, А ЗА СРБЕ НЕМА МЕСТА: Албанци са југа централне Србије постали средство Приштине у преговорима са Београдом

Srbi izbačeni iz vlasti u Preševu

Otuda i sve glasniji nagoveštaji da će se Beogradu ispostaviti zahtev da se formira "Zajednica albanskih opština".

Takve inicijative nisu nove, jer su politički predstavnici tzv. Preševske doline još prošle godine zatražili od Evropske unije i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija da se njihovo pitanje uvrsti u dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da predstavnici Albanaca sa juga centralne Srbije budu deo delegacije Kosova.

- Ovo nije situacija koja se dešava od juče. Pitanje je trenutka kada će zahtev o zajednici biti formalizovan, ali ide se ka tome da Srbi nemaju nikakvo pravo odlučivanja. Mi smo u Bujanovcu bili na ivici da postanemo deo vlasti, ali su onda Albanci otišli na konsultacije u Tiranu i to je bio kraj dogovora - kaže nam narodni poslanik Nenad Mitrović.

Sa druge strane, Srbi u Preševu koji su participirali u vlasti od 2018. godine, njenim prekomponovanjem bukvalno su izbačeni, kako bi se stvorila sveopšta albanska koalicija.

- To je bio prvi korak, drugi je zajednica i bojim se da Albanci nisu ni svesni da će biti samo upotrebljeni kako bi se pregovori odužili - smatra Mitrović.

Dugogodišnji funkcioner u opštini Bujanovac Stojanča Arsić kategorično tvrdi da Albanci sa juga nikada ne mogu da budu deo pregovora Prištine i Beograda:

- To su dva odvojena problema. Otvaranje prištinske kacelarije, a zatim i priče o zajednicama, koje zaista nema na čemu da se temelje, samo su stvaranje pozicija za pregovore.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za "Novosti" da nema osnova da Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe traže zajednicu opština, jer Albanaca u Medveđi skoro da nema, dok u Bujanovcu čine trećinu stanovništva, a ostale dve trećine su Srbi i Romi:

- Većina su jedino u Preševu, pa ne znam sa kojom bi drugom opštinom Preševo pravilo zajednicu?

Što se tiče mogućnosti da se ova inicijativa kandiduje kao tema za briselski dijalog, Anđelković kaže da to nije moguće jer se tamo govori o Kosovu koje je pod protektoratom, a ostatak Srbije nije sporan:

- Ako bi se pojavio takav zahtev to bi bio pokušaj da se relativizuje neispunjena obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština na KiM, a tu ne postoji nikakva paralela. Isto tako mi možemo da postavimo pitanje da nam se vrati Drač koji je u srednjem veku bio u sklopu Srbije.

PRIŠTINA POKAZALA SLABOST

ZABRANA Mladenu Šarčeviću da uđe na KiM predstavlja znak slabosti Prištine - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom odluke vlade tzv. Kosova da se srpskom ministru prosvete ne dozvoli ulazak na teritoriju južne pokrajine.

Vučić je rekao da je to situacija "kad nekome pokušavate da zabranite da uđe na neku teritoriju zato što imate neke svoje ili partijske političke probleme":

- Problem je što kod njih ta politička nervoza stalno traje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba