SRPSKA DECA NA NIŠANU ALBANACA: Posle napada na tinejdžere u školskom dvorištu, meštani u strahu

D. ZEČEVIĆ

05. 10. 2020. u 07:52

STRAHUJEMO da nam se ne ponovi Goraždevac, Staro Gracko...jer repetiranje pištolja i pucnjava na našu decu dokaz su da mogu da nam urade šta požele, a pritom, nema ko da nas zaštiti.

СРПСКА ДЕЦА  НА НИШАНУ  АЛБАНАЦА: После напада на тинејџере у школском дворишту, мештани у страху

Foto privatna arhiva

Šta treba da se dogodi da bi bezbednosne strukture i svi na svetu shvatili koliko su Srbi na Kosovu i Metohiji nezaštićeni? Pre svega naša deca, koja su nam sve, deo nas, naša radost, budućnost...

Ove reči Mladena Đošića (34) iz Donje Brnjice, većinski srpskog sela nadomak Prištine, oca devojčica od devet i šest godina, najslikovitije opisuju strah i revolt meštana koji su dodatno uznemireni posle preksinoćnog napada na devojčice i dečake u školskom dvorištu, jedinom mestu za izlazak srpske dece. U to dvorište, u kom je bilo šestoro dece uzrasta od četrnaest do šesnaest godina, u subotu oko 19.30 upala su dva albanska mladića.

- Među njima je bila i moja ćerka Katarina. Pozvala me je i rekla da su napadnuti, ali da su se, srećom, sklonili kod naših kumova. Objasnila mi je da su ih pojurili iz dvorišta i da su začuli pucanj - ispričao je novinarima odmah posle napada sa suzama u očima Siniša Vitović, otac tri kćerke.

Dokaz Snimljen trenutak napada, Foto privatna arhiva

Meštani ukazuju da se na snimku bezbednosnih kamera jasno vidi kako jedan od napadača šutira devojčicu, a drugi repetira pištolj i puca, dok srpski mališani beže. Kažu i da je policija pronašla čauru ispaljenu iz vatrenog oružja.

Donja Brnjica, inače, broji 460 meštana, a tokom poslednjih dvadesetak godina u selo su se doselile dvadesetak albanskih porodica.

- Nije ovo prvi put da napadaju našu decu. Sličan napad dogodio se pre nekoliko večeri, ali srećom, nije bilo pucnjave. Zato molimo Kfor i kosovsku policiju da zaštite nas i našu decu - kaže Zlatko Miladinović, jedan od roditelja napadnutih mališana.

VUČIĆ: NUDE NAM PONIŽENjE

SA Zapada nam niko ne nudi ništa za Kosovo, osim poniženja. Ono što nam svi nude nije ništa. Kažu nam glasajte za nezavisnost Kosova i onda će put u pravcu EU biti lakši - to je veliko "ništa". Niko ne može da nam garantuje zauzvrat članstvo u EU. Niko nam ne kaže šta Srbija zauzvrat dobija na Kosovu, čak ni Zajednicu srpskih opština ili nešto drugo. U to se ubraja i status naših crkava i manastira - rekao je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu astrijskom dnevniku "Klajne cajtung".

Meštani Donje Brnjice održali su juče sastanak sa predstavnicima Kfora i Kosovske policije od kojih su zatražili da ih zaštite. Na sastanku je dogovoreno da se napad rasvetli, a počinioci privedu pravdi. Dogovoreno je i da tokom nastave i igre, decu u školskom dvorištu obezbeđuju patrole, kao i da se obezbedi pratnja za autobus sa srpskim učenicima koji nastavu pohađaju u Gračanici.

Revolt Zahtev Kforu i policiji za dodatnu zaštitu, Foto privatna arhiva

Zahtev da se poveća broj pripadnika policije i pripadnika Kfora koji moraju da patroliraju, posebno je naglasio i Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica, koji je Donju Brnjicu obišao odmah posle napada.

- Pre svega, moraju da nađu one koji rade ovakva dela, jer dokle god ne nađete počinioca, oni smatraju da tako nešto mogu slobodno da čine. Takvim ljudima je mesto u zatvoru, a ne na slobodi - rekao je Popović.

VULIN: ODRASLA NOVA GENERACIJA UBICA

ZATO što niko nije kažnjen za streljanje srpske dece u Goraždevcu, zato što niko nije osuđen za ubistvo dvogodišnjeg Danila Cokića, zato što nije osuđena generacija ubica iz devedesetih, odrasla je nova generacija ubica naslednika terorista tzv. OVK. Napad na srpsku decu u školi u Donjoj Brnjici pokazuje da stasava generacija koja bi da istrebi ono što je preostalo od Srba - izjavio je juče ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je ocenio da, srećom, nijedno srpsko dete nije ubijeno, upitavši šta će se desiti ako u nekom sledećem napadu ne bude takve sreće:

- Hoće li nam tada portparol EU tražiti da se obe strane uzdrže? EU i Kfor, umesto što lobiraju za priznavanje tzv. Kosova i traže od Srbije da prizna teritoriju pod upravom narko-klanova za državu, treba da nađu napadače na srpsku decu, pre nego što neko dete bude ubijeno. Sva odgovornost je na njima i njihovoj savesti, ako savesti imaju. D. R. Đ.

Napad na decu osudila je i Srpska lista, zahtevajući od svih nadležnih organa da najhitnije istraže slučaj i kazne odgovorne za ovaj napad.

- Postojanje video-snimka na kome se vidi napad, sasvim je dovoljan da policija na delu pokaže da je spremna da zaštiti građane i liši slobode one koji krše zakon, bez obzira na nacionalnost žrtava ili napadača. Onaj pištolj je bio uperen u sve Srbe na KiM i međunarodna zajednica mora najhitnije da reaguje. Tu pre svega mislimo na Kfor i Euleks, koji su mandatom obavezni da obezbede sigurno okruženje za sve - navodi se u saopštenju SL.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PONOSAN NA NAŠU VOJSKU: Vućić na Pešteru sa pripadnicima Vojske Srbije (FOTO)