VUČIĆ POTVRDIO PISANJE "NOVOSTI" Brane mu da kritikuje poteze EU, uvode verbalni delikt za srpskog predsednika

G. Čvorović/S. Rovčanin Tomković

05. 10. 2020. u 21:01

U IZVEŠTAJU Evropske komisije o reformama Srbije koji će biti predstavljen sutra nalazi se i deo gde Brisel kritikuje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom prvog talasa virusa korona da "Evropska unija do sada nije pokazala solidarnost i da je to mrtvo slovo na papiru", nezvanično saznaju "Novosti".

ВУЧИЋ ПОТВРДИО ПИСАЊЕ НОВОСТИ Бране му да критикује потезе ЕУ, уводе вербални деликт за српског председника

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovo praktično znači da se za zvaničnike naše zemlje uvodi verbalni delikt i zabranjuje im se da kritikuju briselsku administraciju!

Kritike na račun lidera Srbije navodno su se pominjale na jednom od sastanaka šefova diplomatija i ambasadora zemalja EU, kada je takođe istaknuto i da je na demonstracijama u Beogradu zboh najave mogućnosti ponovnog uvođenja vanrednog stanja, prekomerno upotrebljena sila.

Iz EU nisu reagovali povodom saznanja "Novosti".

- Pre objavljivanja izveštaja ne želimo da dajemo bilo kakve komentare - rečeno nam je u Briselu.

Zanimljivo je da najnovija "packa" iz EU dolazi posle međusobnih optužbi između članica EU, upravo zbog nedostatka solidarnosti. Tako su, na primer, u Italiji, koja je najviše bila pogođena virusom, razočarani političari i građani skidali iz protesta evropske zastave i zamenjivali ih kineskim. Bilo je čak i onih koji su javno palili plave barjake sa žutim zvezdicama, nezadovoljni time što ih je Brisel prepustio teškoj sudbini bez odgovarajuće empatije i pomoći! Takođe, dok su u Španiji vapili za pomoć, iz najrazvijenijih zemalja EU, kao što je na primer Holandija, umesto očekivane solidarnosti, opominjali su ih na budžetsku rigoroznost.

URSULI je dopušteno

ŠEFICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izvinila se prošle nedelje Italiji zbog, kako je rekla "nedostatka evropske solidarnosti u suočavanju sa krizom izazvanom virusom korona" i obećala veću pomoć u rešavanju ekonomskih posledica.

- Previše zemalja EU se u početku fokusiralo na svoje probleme. Nisu shvatili da ovu pandemiju možemo pobediti samo zajedno, kao Unija. Ovo je bilo štetno i moglo se izbeći - praktično je Lajenova ponovila Vučićeve reči.

Kina je, u tim trenucima kada su stizale i kritike iz Srbije na račun Brisela, pomagala celom evropskom kontinentu, šaljući medicinsku opremu i maske. I sami su u Parizu, Berlinu, Beču priznali da je u početku evropska solidarnost zakazala, pre nego što su stidljivo počeli da se razmeštaju prvi pacijenti po okolnim zemljama, ali nikada u dovoljnom broju da bi moglo da se govori o jedinstvenoj politici. Na svoje međusobne unutrašnje kritike nisu reagovali, ali sada reaguju na dobronamerne poruke koje su stizale iz Srbije.

Takođe, evropske birokrate ne štede reči kritike kada govore o reakciji srpske policije na pomenutim demonstracijama, (tada su huligani satima napadali žandarmeriju pre reakcije) iako su, recimo, brutalne scene nedavnog prebijanja aktivista "žutih prsluka" u Francuskoj ili žestoka reakcija nemačke policije protiv antivaksera zgrozile svet. O tome, međutim, briselski "dušebrižnici" ne žele da govore. Njima je to dozvoljeno.

U predstojećem Paketu proširenja, koji će danas predstaviti komesar za proširenje Oliver Varhelji, inače, prema saznanjima "Novosti", naći će se i neke druge kritike, koje su se već pojavile u tzv. non-pejperu predstavljenom u junu, dokumentu koji pravi šestomesečni presek napretka u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Navodi se, između ostalog, da moraju da se ubrzaju reforme u ključnim oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, domaće postupanje sa ratnim zločinima i borba protiv organizovanog kriminala. Naglašava se i da slobodu izražavanja bez ometanja treba dodatno ojačati. Tražiće se i više prostora za međustranačku debatu i, takođe, dalje usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

Beograd bi, s druge strane, trebalo da bude "ohrabren" zbog nastavka dijaloga s Prištinom, a biće pohvaljeni i ekonomska politika, reagovanje na azilantsko pitanje, upravljanje granicama, deklaracija o Belorusiji, smanjivanje zaostalih izvršnih predmeta u pravosuđu, napori na ujednačavanju sudske prakse, rezultati posle uvođenja posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije, usvajanje nove medijske strategije, koraci u borbi protiv terorizma, strateški dokumenti u oblasti droge i pravosudne saradnje.

U paketu sa izveštajima o državama koje su na putu ka EU, ide i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan. On bi trebalo da sadrži devet milijardi evra, za dugoročni oporavak regiona o posledicama pandemije korone, kao i u infrastrukturne projekte.n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju