SRPSKI NACIONALNI SAVET: Očekujemo ravnopravan tretman srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama

V.K.

06. 10. 2020. u 10:49

SRPSKI nacionalni savet od nove vlasti očekuje adekvatan i ravnopravan tretman srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama, bez zlonamernog podrazumevanja da su Srbi i Crnogorci jedan narod, gde Srbi gube svoj identitet.

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЕТ: Очекујемо равноправан третман српског народа са другим националним заједницама

Foto: Novosti

Nakon parlamentarnih izbora usložnjava se politička stvarnost u Crnoj Gori. Pobedničko raspoloženje zamenjuje zabrinutost kako da se nađe rešenje za demokratsku promenu vlasti. Problem opet predstavljaju Srbi kojima postojanost u Crnoj Gori, iako pokazatelji govore da ih ima i više od četrdeset posto, još nije priznata. Za njih se samo podrazumiva da postoje. Pa ako je već tako, zašto traže da postoje. Počelo se sastavljanjem liste „Za budućnost Crne Gore“, a nastavlja se sa sastavom buduće vlade. Kao što nije bilo dovoljno srpskih kadrova za sastav liste „Za budućnost Crne Gore“, tako ni sada nema srpskih eksperata koji bi mogli da zaumu mesto u novoj vladi, a da pritom ne iziritiraju domaću i međunarodnu javnost, ocenio je dr Momčilo Vuksanović, predsednik Sepskog nacionalnog saveta.


Sa druge strane, kako primećuje Vuksanović, poražena vlast sa svojim manjinskim partnerima konsoliduje svoju poziciju i čini sve da osujeti od većine građana u Crnoj Gori dugo čekani silazak sa vlasti.

-Poziv predsednika da se Crna Gora brani iz šume od svojih sunarodnika, bez obzira što je ona „ravnopravna“ članica najjačeg vojnog saveza na svetu, koji u sporazumu garantuje nepovredivost granica i sistema, dovoljno govori o tom naumu.  Bezbroj javnih i tajnih sastanaka sa čelnicima državnih institucija, policije i tajne službe, angažovanje stranih državnika kako bi se zadržala privrženost manjinskih naroda poraženoj koaliciji, potvrđuje nameru da se zaustavi već započeto demontiranje višedecenijske vlasti u Crnoj Gori.  Odlazeća vlast posebnu kampanju vodi protiv Republike Srbije, pokušavajući da za svoje neuspehe optuži njeno navodno mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore i pomoć srpskim organizacijama koje se u najtežim uslovima već više decenija bore za očuvanje srpskog identiteta u Crnoj Gori. Danima se u prorežimskim medijima pokušava stvoriti utisak kako Republika Srbija ogromnim novcem destabilizuje i urušava Crnu Gori i njene institucije.

Vuksanović podseća da je Srpski nacionalni savet više puta ukazivao diskriminaciju ilustrujući to primerom da je samo u protekloj godini na 33 konkursa ministarstava Vlade Crne Gore podeljeno 3.6 miliona evra, od čega je prepoznatim srpskim organizacijama, koje se bave očuvanjem nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta, pripalo svega 0,003 posto, a tako je bilo i godinu dana ranije, ali i u ovoj izbornoj godini.

-Sva sredstva koja su u ministarstvima podeljena u prethodnim godinama pripala su organizacijama čiji su osnivači i vlasnici glasači odlazeće koalicije, što se, takođe, može veoma lako proveriti iz spiska organizacija čiji su projekti podržani, i imena i prezimena njihovih osnivača. Očigledna namera vlasti u Crnoj Gori bila je da uoči parlamentarnih izbora i popisa stanovništva zaustavi rad srpskih organizacija i naročito srpskih medija. Naravno da crnogorska opozicija to nije primećivala da se kojim slučajem ne bi zamerila manjinskim narodima, odnosno njihovim političkim strankama, od kojih i danas očekuju podršku kako bi pokazali svoju demokratičnost i opet u neverovatno nesrazmjernom procentu nadredile manjinske narode Srbima u Crnoj Gori. U svom naumu crnogorska vlast bi svakako uspela da Vlada Republike Srbije nije u skladu sa zakonskim mogućnostima nadoknadila sredstva srpskim organizacijama koja im je na protivzakonit i nepravedan način uskratila država Crna Gora.  Neistina je, takođe, da je Srpski nacionalni savet na bilo koji način pomagao profesoru Krivokapiću i koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ da u neravnopravnoj borbi pobede na izborima. Nažalost, profesor Krivokapić i koalicija „Za budućnost Crne Gore“ sa Srpskim nacionalnim savetom, kao krovnom organizacijom srpskog naroda u Crnoj Gori, ni u jednom trenutku nisu ni pokušali da ostvare komunikaciju, zaključuje Momčilo Vuksanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)