AMERIKANCI OŠTRO REAGOVALI NA POTEZ PRIŠTINE: Hoti se obratio paničnim saopštenjem, Vašington neće da nadgleda izbor tužilaca

Tanjug

09. 10. 2020. u 22:21

AMBASADA SAD u Prištini oštro je reagovala na proces izbora novih članova Tužilačkog saveta (tzv.) Kosova i glavnih tužilaca, te saopštila da će, „zbog netransparetnog i funkcionalno poremećenog“ procesa, „prestati da ga nadgleda“.

АМЕРИКАНЦИ ОШТРО РЕАГОВАЛИ НА ПОТЕЗ ПРИШТИНЕ: Хоти се обратио паничним саопштењем, Вашингтон неће да надгледа избор тужилаца

Foto: EPA

Ambasada SAD je, kako pišu prištinski mediji, oštro reagovala, saopštivši da je proces izbora funkcionalno poremećen, jer mu nedostaju transparentnost i u sukobu je interesa, prenosi Tanjug.

Zbog toga, iz američke ambasade najavljuju „da neće nastaviti da nadgledaju takav proces“.

- Budući da se dalje učešće ambasade može pogrešno protumačiti kao odobrenje ovog funkcionalno poremećenog sistema, nećemo učestvovati. Tužioci treba da budu izabrani na osnovu kvalifikacija, a ne na osnovu pripadnosti i povezanosti sa politikom - navodi se u saopštenju.

Ističe se da su promene pravnog okvira na kojima se zasniva Tužilački savet neophodne kako bi se uspostavila transparentnost i pravda u sistemu.

- Pozivamo sve strane da podrže napore Ministarstva pravde da odmah završi Funkcionalni pregled - odaje se u saopštenju.

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izrazio je večeras zabrinutost nakon što je iz ambasade SAD saopšteno da će se povući iz procesa izbora članova tužilačkog saveta (tzv.) Kosova i glavnih tužilaca.

- Duboko sam zabrinut zbog odluke američke ambasade da se povuče iz praćenja procesa izbora glavnih tužilaca i članova kosovskog tužilačkog saveta. Njihovu zabrinutost treba shvatiti ozbiljno - objavio je Hoti na Fejsbuku.

Istakao je da samo transparentan proces, bez ikakvog sukoba interesa ili političkog uticaja, obezbeđuje izbor na osnovu zasluga.

Hoti je naglasio da vlada preko ministarstva pravde „radi na reformi pravosuđa, uključujući proveru kandidata“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)