ALBANCI PROTIV ZSO: Samoopredeljenje predlaže zabranu pregovora o ZSO

Tanjug

10. 10. 2020. u 20:11

PARLAMENTARNA grupa Pokreta Samoopredeljenje podnela je tri zahteva za interpelaciju koji se odnose na kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a najavljuje i da će predložiti Skupštini usvajanje rezolucije koja bi, između ostalog, zabranila bilo kom javnom i državnom zvaničniku da ponovo pregovara o Zajednici srpskih opština.

АЛБАНЦИ ПРОТИВ ЗСО: Самоопредељење предлаже забрану преговора о ЗСО

Zgrada Skupštine u Prištini / Foto Tanjug

Samoopredeljenje je saopštilo da je prvi zahtev vezan za jezero Gazivode prema sporazumu potpisanom u Vašingtonu, drugi za rasvetljavanje sudbine nestalih i treći u vezi sa Zajednicom srpskih opština, navodi Koha, prenosi Kosovo onlajn.

Prvi zahtev za interpelaciju se, kako kažu, odnosi na Hotijevu posvećenost u Vašingtonu da jezero Gazivode deli sa Srbijom.

“Ovo je bez presedana i opasno, jer promoviše interes Srbije da podriva suverenitet naše republike, omogućavajući joj pristup našim ekonomskim i strateškim resursima. Ni Hoti ni njegova delegacija nemaju legitimitet za to”, navode u Pokretu Samoopredeljenje.

Drugi je povezan sa njegovom drugom opredeljenošću u Vašingtonu koja uslovljava razjašnjenje sudbine nestalih iz poslednjeg rata sa rešavanjem pitanja raseljenih.

“Ovo nije samo štetno već i nehumano”, smatraju u Samoopredeljenju.

Treća interpelacija odnosi se na izjave Hotija nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta i Spoljnopolitičkog odbora, gde je rekao da će u potpunosti poštovati sporazum o Zajednici srpskih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)