BRNABIĆ SA ĐIEČIJEM: Srbija će nastaviti strateško partnerstvo sa Kinom

Tanjug

12. 10. 2020. u 16:26

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić danas je, u razgovoru sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jangom Điečijem, poručila da će Srbija nastaviti da razvija čvrsto utemeljeno sveobuhvatno strateško partnerstvo sa tom zemljom i nada se proširenju saradnje na projektima infrastrukture, privrede i tehnoloških inovacija, koji su od izuzetnog značaja za obe države.

БРНАБИЋ СА ЂИЕЧИЈЕМ: Србија ће наставити стратешко партнерство са Кином

Foto: Tanjug

Premijerka je uverena da će i nova vlada, za čiji je sastav dobila mandat, nastaviti da radi na daljem unapređenju ukupnih odnosa sa Kinom, kao jednom od glavnih spoljnopolitičkih prioritreta jer, kako je podvukla, svevremensko čelično prijateljstvo nije samo značajno na političkom planu, već govori o visokom stepenu međusobnog razumevanja koje će doprineti ekonomskom razvoju zemlje i poboljšanju kvaliteta života svih građana Srbije.

Brnabić se sagovorniku posebno zahvalila na podršci i pomoći koju je Kina uputila tokom pandemije korona virusa, kao i na činjenici da radovi na nekim od najznačajnijih infrastrukturnih projekta u tom periodu nisu bili zaustavljeni, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kada je reč o privredno-ekonomskoj saradnji, predsednica vlade je podvukla da su razvoj veštačke inteligencije, tehnologije i tehnološki napredak od suštinskog značaja za Srbiju.

Foto: Tanjug

Srbija snažno podržava Kinu kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, ukljujučujući inicijativu predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ i mehanizam saradnje „17+1“, u okviru kojeg Srbija ima najviše infrastrukturnih i strateških projetaka, dodala je Brnabić.

Prema njenim rečima, od izuzetne je važnosti da se što pre počne sa radom na Fruškogorskom koridoru i Beogradkom metrou.

Razgovarano je i o potrencijalnoj saradnji sa kineskim kompanijama na izgradnji železničkog Koridora 10 i pruzi Beograd-Niš.

Jang Đieči, koji je i direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralne komisije, rekao je da će o svim detaljima razgovora obavestiti predsednika i premijera Kine, uveren da će biti još novih zajedničkih projekata Srbije i Kine.

On je dodao da i dalje očekuje podršku Srbije i nastavak saradnje na multilateralnom planu u borbi protiv Kovida-19.

Foto: Tanjug

Jang Đieči je čestitao premijerki Brnabić na napretku Srbije i Beograda u društvenom i ekonomskom razvoju i zahvalio joj se što se ona lično zalaže za unapređenje praktične saradnje dve prijateljske zemlje.

Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice da će Brnabić biti počasni gost na onlajn „Puđijang forumu inovacija“ u Šangaju, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)