SRBI IZLAZE IZ VLADE AKO NE BUDE ZSO: Predstavnici našeg naroda sa KiM poslali jasnu poruku prištinskim vlastima

D. MILINKOVIĆ

14. 10. 2020. u 09:00

PREDSTAVNICI Srba sa Kosova i Metohije napustiće sve institucije u pokrajini ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred Evropskom unijom potpisanu, obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

СРБИ ИЗЛАЗЕ ИЗ ВЛАДЕ АКО НЕ БУДЕ ЗСО: Представници нашег народа са КиМ послали јасну поруку приштинским властима

Sa sastanka u Beogradu / Foto Tanjug

Ovaj dogovor postignut je u utorak na sastanku kosovskih Srba sa direktorom Vladine Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i njegovim prethodnikom na ovom mestu Markom Đurićem.

To je i snažan odgovor na poslednje pretnje koje stižu iz Prištine, a koje je poslao premijer privremenih institucija Avdulah Hoti i to samo nekoliko sati uoči sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom - da više nikakvih razgovora o ZSO nema.

Petković je posle sastanka ocenio da je pred Lajčakom težak posao, jer Priština jasno stavlja do znanja da ne želi da ispuni dogovoreno i da joj ne treba kompromis sa Beogradom:

- Ni posle 2.727 dana od preuzimanja obaveza iz Briselskog sporazuma nije uspostavljena ZSO, a Ustavni sud Kosova u međuvremenu je poništio 22 od 23 principa Zajednice i od nje ostavio "ljušturu", koja je manje od nevladine organizacije. Tako niko ne može da se ponaša sa Srbijom i srpskim narodom. Svako ignorisanje obaveze da se ustanovi ZSO, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biće tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda. A ako sve ono što se dogovorimo, treba posle da bude poništeno u Prištini, time su kosovski Albanci "pljunuli" na samu EU, koja je odgovorna za sprovođenje sporazuma.

I dosadašnji direktor Kancelarije za KiM rekao je da nema sumnje da su pred Beogradom teška vremena kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, a naročito zato što Priština pokušava na sve načine da uništi dijalog i izbegne osnivanje ZSO:

- Uporno "zakopavaju" sve pokušaje da se odnosi normalizuju. Ulažu ogromne napore da suspenduju dijalog i suštinski ne žele bilo kakve rezultate - upozorio je Đurić, i naglasio da će i sa buduće pozicije, ambasadora Srbije u SAD, nastaviti da radi na očuvanju srpskih interesa svuda gde naš narod živi, a posebno na KiM.

Priština, bez obzira na to ko je na vlasti, već sedam i po godina gura klipove u točkove realizacije Briselskog sporazuma, potpisanog aprila 2013. godine. Prvih šest tačaka ovog dokumenta, a koje se odnose na osnivanje i nadležnosti zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na KiM, i dan-danas su mrtvo slovo na papiru.

Prema dogovoru, ZSO treba da ima svoj statut, predsednika, potpredsednika, skupštinu i savet. Opštinama se garantuje da imaju puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja. Nadležnosti ZSO razrađene su i opštim principima formiranja Zajednice, a ovaj sporazum suspendovao je Ustavni sud Kosova 2015.

Predsednik "Srpske liste" Goran Rakić poručio je međunarodnoj zajednici da napuštanje institucija nije rezultat pretnji ili besa već odbrane ZSO koja za "Srbe na KiM znači život".

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže, za "Novosti", da je ključno pitanje za odmrzavanje briselskog dijaloga kada će Priština sprovesti obavezu o formiranju ZSO:

- Nema razloga da se u ovom trenutku kada ne postoji kompromis i kada na dnevnom redu nije konačno rešenje, pominju dalekosežne odluke koje treba da donese Srbija. Na Lajčaku je da upotrebi svu veštinu i ubedi prištinsku stranu da nastavi dijalog. Odustajanje od dijaloga nikada nije bila opcija za Beograd, a sada je lopta u prištinskom dvorištu.

ZAKLjUČCI SA SASTANKA

Zahtev međunarodnoj zajednici da zaštiti Srbe

1. Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni obaveze oko ZSO prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih institucija na KiM.

2. Srbi na KiM zabrinuti su zbog sve češćih napada i uz pomoć institucija Srbije svim dostupnim kanalima zahtevaće od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima naš narod živi.

3. Izraženo je zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sa nadležnim institucijama Beograda sarađuje na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prištinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce zločina.

4. Srbi sa KiM zahvalni su predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće da bezrezervno podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske državne i nacionalne interese na Kosmetu.

5. Posebna zahvalnost iskazana je zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na KiM u poslednjih nekoliko decenija.

PROŠIREN KAPACITET MERDARA

NA osnovu dogovora iz Vašingtona, postignutog na inicijativu predsednika Trampa, od 7. oktobra proširen je kapacitet administrativnog prelaza Merdare, između centralne Srbije i Kosova i Metohije. Srpsko osoblje počelo je sa radom u novom objektu koji je ranije izgrađen sredstvima Evropske unije - saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Navedeno je i da se Srbija nada da će uskoro biti preduzeti i dodatni koraci da se ostvari ubrzani protok ljudi, kapitala i usluga, i to u sklopu "mini-šengen" inicijative, kako bi se region učinio boljim mestom za život i poslovanje, što ostaje zajednički prioritet vlada Srbije i SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)