DAČIĆEV GOVOR U SAVETU BEZBEDNOSTI: Priština je obmanula ne samo Srbiju, već i Evropsku uniju - Da li biste i za nas imali toliko strpljenje?

Novosti onlajn

21. 10. 2020. u 20:20

PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu zahvalio se generalnom sekretaru Guterešu i specijalnom predstavniku Taninu na podnetom izveštaju i uloženim naporima u sprovođenju mandata.

ДАЧИЋЕВ ГОВОР У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Приштина је обманула не само Србију, већ и Европску унију - Да ли бисте и за нас имали толико стрпљење?

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije je rekao da Srbija veoma ozbiljno i odgovorno pristupa dijalogu sa Prištinom koji traje već skoro deceniju, kao i da je pre više od sedam godina, zajedno sa Hašimom Tačijem, u Briselu, nakon teških pregovora i velikih ustupaka sa naše strane, potpisao Briselski sporazum, a da je garant tog sporazuma bila Evropska unija.

Ministar je naglasio, da je u tom cenjenom telu, Priština obmanula, ne samo Srbiju, već i Evropsku uniju, jer je nakon njegovog potpisivanja, odbila da ga sprovede i formira Zajednicu srpskih opština sa obrazloženjem da nije u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

- Mi godinama postavljamo Evropskoj uniji pitanje, koje sam i ovde postavljao više puta – da li uopšte možemo nazvati dijalogom i sporazumom nešto o čemu razgovaramo, dogovorimo se, potpišemo, a onda jedna strana kaže „mi nećemo sprovesti dogovoreno“. Pitam vas i sad – šta bi se desilo da je Srbija odlučila da ne sprovede svoje obaveze? Da li biste imali strpljenja, razumevanja i izgovora kao što ih imate za predstavnike Prištine već više od sedam godina? Srbija je, i pored svega ovoga, strpljivo nastavila da se zalaže za dijalog i primenu dogovorenog, uz nadu da će i drugi uvideti koliku štetu čitavom procesu nanosi ovakvo neprihvatljivo ponašanje Prištine. Ohrabruje nas to što je prošle nedelje, tokom posete Prištini, specijalni izaslanik Lajčak insistirao na punom sprovođenju postignutih sporazuma. Negativne reakcije Prištine na njegove izjave, međutim, govore o tome da tamo i dalje ne postoji politička volja neophodna za suštinski napredak u procesu dijaloga – izjavio je ministar Dačić.

Ministar je rekao da je i sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem tzv. Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj veri.

- U Izveštaju koji danas razmatramo, kao i u većini izveštaja od uspostavljanja UNMIK, izražena je zabrinutost zbog velikog broja incidenata koji su usmereni prema Srbima na Kosovu i Metohiji. Međutim, uprkos apelu na lokalne vlasti da brzo reaguju kako bi pronašli počinioce i javno obeshrabrili ovakve akte, za Srbe na Kosovu i Metohiji pravda je spora i nedostižna, a broj incidenata se ne smanjuje – istakao je šef srpske diplomatije.

Ministar je rekao da čak i u vreme pandemije i dodatno otežanih uslova života akti usmereni protiv srpske zajednice se nastavljaju istim intenzitetom. Te je naveo da je pre samo par nedelja u selu Donja Brnjica, nadomak Prištine, Albanac je pucao na srpsku decu u dvorištu osnovne škole, a u selu Babin Most kod Obilića, pokušana je otmica srpske devojčice dok se vraćala iz škole.

- Napadi na povratničke porodice nikada nisu ni prestajali. Da ne spominjem sve slučajeve paljenja kuća, krađa i zastrašivanja  – istakao je ministar.

Ministar je akcenat dao i srpskoj kulturnoj i verskoj baštini na Kosovu i Metohiji, te je ukazao i na pokušaje Prištine da prekroji istoriju, negirajući da su srpske crkve na Kosovu i Metohiji zaista srpske.

- Šta je sledeće, negiranje da su Srbi ikada živeli na Kosovu i Metohiji? O bahatosti Prištine prema kulturnoj baštini govore i ponovljeni pokušaji izgradnje puta kroz zaštićenu zonu manastira Dečani koji se nalazi na UNESKO-voj Listi svetske baštine u opasnosti – upitao je ministar Dačić.

- Da budem jasan, svaka žrtva zaslužuje pravdu i svaki zločinac mora biti kažnjen. Ali to mora da važi za sve. Srbija dvadeset godina ukazuje da je neophodno procesuirati i počinioce stravičnih zločina koje je teroristička Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad Srbima, Romima i samim Albancima na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, godinama od Prištine čujemo samo priče o albanskim žrtvama, stradanju nedužnih civila, „čistoj i neokaljanoj borbi“ Oslobodilačke vojske Kosova. Formiranje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva pre više od pet godina govori nam da postoji i druga strana priča – istakao je ministar Dačić.

Foto: Fejsbuk

- Nečuvena je i inicijativa o donošenju zakona o „zaštiti vrednosti tzv. Oslobodilačke vojske Kosova” u trenutku kada se podižu optužnice protiv njenih pripadnika za najteža krivična dela. Kako sve ovo nekome objasniti: aktuelni predsednik tzv. Kosova na sve načine pokušava da ukine sud, koji je sama Priština osnovala, kako bi izbegao optužnicu i suđenje za počinjene zločine. Kako objasniti to što se jednog dana u sedištu tzv. veterana Oslobodilačke vojske Kosova pojavila maskirana osoba i donela hiljade i hiljade dokumenata, uključujući i predloge optužnica, svedočenja zaštićenih svedoka sa njihovim imenima i podacima? Ovako nešto nismo videli ni u holivudskim trilerima – rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić istakao je da je suvišno da ponavlja da je prisustvo UNMIK na Kosovu i Metohiji i dalje neophodno i da se očekuje da ova misija nastavi sa aktivnim sprovođenjem svog mandata, kao i da je podjednako važno i prisustvo  EULEKS, zbog angažmana u oblasti vladavine prava i KFOR kao glavnog garanta bezbednosti.

- Razgovori koje smo nastavili u Briselu nisu laki, jer između nas i dalje postoje značajne razlike u pristupu, ali iskreno verujemo da je dijalog jedini mogući način da dugoročno rešimo naše probleme i obezbedimo bolje odnose, mir i stabilnost u regionu – rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije svoje obraćanje zaključio je konstatacijom da smo početkom septembra načinili korak u dobrom smeru, kao i da je ekonomska saradnja važna za buduće političke dogovore, ali je naglasio i da je put do političke normalizacije dug.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAŠ BROD MORA DA PLOVI U SIGURNU LUKU: Vučić - Ne mogu da nas pobede, naučili smo lekcije iz prošlosti