KO JE KADRI VESELJI? Glavni obaveštajac OVK, specijalista za likvidaciju svedoka, "pravi gospodar Kosova"

DM. - D.Z.

05. 11. 2020. u 11:22

KADRI Veselji, koga smatraju "pravim gospodarom Kosova", je optužen za najteže zločine nad Srbima. Dik Marti ga doveo u direktnu vezu sa slučajem "Žuta kuća" i ilegalnom trgovinom ljudskim organima

КО ЈЕ КАДРИ ВЕСЕЉИ? Главни обавештајац ОВК, специјалиста за ликвидацију сведока, прави господар Косова

Foto: Printskrin

Likvidacija svedoka, učestvovanje u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca, silovanja, sakaćenja, organizovanje i sprovođenje terorističkih akcija, kao i trgovina drogom - samo su neka od "dela" koja se stavljaju na teret Kadriju Veseljiju, čoveku koji je u nedelju dirigovao veteranima zloglasne OVK u postavljanju barikada na putevima ka selu Banje.

Veseljiju, kojeg je predsednik Srbije svojevremeno označio kao "pravog gospodara Kosova", ruke nisu čiste ni kada je reč o slučaju "Žuta kuća". Sadašnjeg šefa parlamenta u Prištini, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) i bliskog prijatelja Hašima Tačija, svojevremeno je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti doveo u direktnu vezu sa ilegalnom trgovinom organima na KiM i u Albaniji tokom sukoba 1999.

U procesima koji su se vodili protiv Fatmira Ljimaja (koga Priština sada pokušava da progura kao šefa pregovaračkog tima u briselskom dijalogu) i Ramuša Haradinaja likvidirano je više od 40 svedoka, a postoje informacije da je Veselji lično ubio četiri zaštićena svedoka. Jedan od njih - Agim Zogaj, u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, pronađen je mrtav u parku u Nemačkoj. Ova likvidacija se smatra jednom od najmonstruoznijih i pripisuje se upravo Veseljiju.

U njegovoj biografiji još je zabeleženo da je nekada bio na čelu obaveštajne službe ŠIK, koja je nastala i delovala u okviru OVK, čije zločine treba da istražuje Specijalni sud u Prištini. Veselji, Tači i Haradinaj žestoko se protive radu ovog suda.

"Žuta kuća" u Albaniji

Foto arhiva

Bivši lider terorističke OVK važio je i za ključnog obaveštajca ove paravojne formacije, a u bezbednosnim krugovima nazivan je njenim "glavnim blagajnikom". Srpske službe označile su Veseljija kao glavnog aktera terorističkog napada na policijsku patrolu u Glogovcu, u kojem su poginula dvojica policajaca, a za šta predsednik Skupštine u Prištini nikada nije odgovarao.

Adem Jašari

Veselji je uspeo da pređe put od polaznika terorističkih kampova do trećeg najmoćnijeg Albanca na KiM. Pre par godina "poručio" je Beogradu da se Albanci "neće zaustaviti do Niša ako Srbija pokuša da se vrati" na KiM, a uoči posete Vučića Kosovu zapretio mu je da će "proći kao Đurić".

Foto: Arhiva VN

FITILj U LUDOVIĆUMA

DRENICA, odnosno selo Ludović blizu Srbice, područje je gde su počeli prvi sukobi policije i terorističke OVK, 25. novembra 1997. Tada je grupa pod komandom pokojnog Adema Jašarija u zasedi sačekala policijski konvoj koji se kretao prema selu Voćnjak, gde je dan ranije napadnuta grupa sudskih izvršitelja iz Mitrovice. Posle višečasovne borbe, snage MUP bile su prinuđene da se povuku. Jašari je ubijen u martu 1998, u jednom kontranapadu srpske policije.

Specijalni sud za zločine OVK potvrdio je danas optužnicu protiv predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, saopšteno je iz te stranke.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je u junu predlog optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)