POSLE POTVRĐIVANJA OPTUŽNICE: Sud pozvao Tačijeve žrtve da se prijave

D.Zečević

05. 11. 2020. u 23:18

POSLE potvrđivanja optužnice protiv Hašima Tačija, Kadirja Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija , žrtve krivičnih dela iz optužnice mogu da se prijave da učestvuju u sudskom postupku ukoliko mogu da pokažu da su pretrpele štetu, uključujući fizičku, duševnu ili materijalnu štetu kao direktan rezultat krivičnih dela iz potvrđene optužnice.

ПОСЛЕ ПОТВРЂИВАЊА ОПТУЖНИЦЕ: Суд позвао Тачијеве жртве да се пријаве

Hašim Tači / Foto AP

Ovo je između ostalog navedeno u saopštenju Specializovanih veća u Hagu posle podizanja optužnice protiv pomenutih pripandika bivše “OVK” .

-Glas žrtava  je neophodan radi ostvarivanja pravde.Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u posupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama-istakla je predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova.

U večerašnjem saopštenju za javnost dodaje se da će žrtve koje učestuju u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova  obrazovati jendu ili više grupa,Svaka od ovih grupa učestovaće u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava. Zastupnik žrtava, dodaje se dalje u pomenutom saopštenju za javnost, postupa pred nadležnim panelom a tokom postupka redovno obaveštava žrtve  o odvijanju postupka.

Inače, bivši lideri “OVK” Hašim tači, Kadri Veselji i redžep Seljimi otputovali su danas u Hag  jendim avionom i sva trojica treba da se pojave pred Specijalnimsudom pred kojim su optuženi za ratne zločine i zločin protiv čovečnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NE POSTOJI PRAVILO KOJE NISU PREKRŠILI: Brnabić o Rezoluciji o Srebrenici - Biće posledica po Srbiju, ali mnogo većih po svet