DELOVI OPTUŽNICE PROTIV TERORISTA: Evo za šta Hag tereti Tačija i Veseljija

S.S.R. - D.Z.

06. 11. 2020. u 12:22

NA nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su zločine protiv čovečnosti, progone, mučenja i kidnapovanja nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima.

ДЕЛОВИ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ТЕРОРИСТА: Ево за шта Хаг терети Тачија и Весељија

Veselji i Tači

 Žrtve su oni za koja se smatralo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova - Srbi, Romi i Aškalije, katolici, oni za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.


Ovo se navodi u optužnici protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koja je sinoć objavljena, a pošto su sva četvorica u dva prethodna dana stigli u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Terete se da su zatvaranje, mučenje, ubistvo, prisilne nestanke i progone, činili od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Dosta delova optužnice je i dalje pod oznakom tajnosti, ali navođenje mesta Kukeš koje se nalazi na severu Albanije može da ukazuje da je njom tretirana i trgovina organima u slučaju "Žuta kuća".

Tako su Tači i Veselji, u terorističkoj OVK devedesetih komandanti "Zmija" i "Ljulji", a posle rata visoki funkcioneri lažne države Kosovo i relevantni pregovarači za svetske zvaničnike, zajedno sa svojim saradnicima, završili na optuženičkoj klupi Specijalnog suda.

U dokumentu suda se navodi da su u julu 1998. godine napadnuti Srbi u Orhovcu i okolnim selima, kidnapovani i prebačeni u bivšu policijsku staniocu u Mališevu, a da su optuženi bili prisutni u blizini, a Krasnići je čak i bio u prostoriji sa otetim ljudima. Takodje, u više navrata zastrašivali su ljude u zoni Dukađini, bili su uključeni u zločine u Klečki. Pominju se zločini u Likovcu, Lapušniku, Jablanici, Mališevu, gde su bili improvizovani zatvori i logori.  

- Između novembra 1998. i juna 1999. godine, pritvorenici u Klečki, držani su, između ostalog, u podrumskim prostorijama sa prljavim podovima, zamazanim krvlju

zidovima, lošim higijenskim i sanitarnim uslovima, i pružana im je neodgovarajuća medicinska
nega. Pojedini pripadnici OVK rutinski su podvrgavali zatočenike teškim premlaćivanjima i psihološkom zlostavljanju. Zatočenici, kojima su ponekad bili vezani oči, udarani su pendrecima, cevima i komadima žice, udarali su ih nogama, šakama i pretili smrću. Mogli su da čuju i vide teško zlostavljanje drugih pritvorenika - samo je jedan deo opisa mučenja iz optužnice.

U delu optužnice koji se odnosi na ubistva, navode se pojedinačni primeri iz skoro svih logora, a opisuje se i slučaj kada je 15 zatvorenika Lapušnika streljano na brdu Beriša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESKRIVENO LICEMERJE ZAPADA I BEZOBRAZLUK DORE BAKOJANI: Važne tačke Vučićevog govora nakon jučerašnje vojne vežbe Vihor 2024