IZA SVEGA STOJI ZAPAD: Evo zbog čega je Hašim Tači tek sad dospeo pred sudije

D. R. Đ.

07. 11. 2020. u 10:00

BEZ političke volje dela međunarodne zajednice, Specijalni sud za zločine OVK ne bi bio ni osnovan, a samim tim može se govoriti i o tome da postoji pogodna politička atmosfera da se procesi koje je započelo Tužilaštvo sprovedu do kraja i da neki deo OVK bude osuđen.

ИЗА СВЕГА СТОЈИ ЗАПАД: Ево због чега је Хашим Тачи тек сад доспео пред судије

Hašim Tači / Foto Tanjug-AP

Iza toga stoji nekoliko ciljeva, a prvi je da se sa scene skloni ratna garnitura političke elite u Prištini koja ne može da dobije legitimitet i koja je smetnja da se zaokruži tzv. kosovska državnost, čime bi se Zapad oslobodio tog tereta.

Ovo, za "Novosti", kaže bivši diplomata Zoran Milivojević, tumačeći zašto je Hašim Tači dospeo pred sudije tek posle dve decenije otkako su se desili zločini koji mu se stavljaju na teret.

- Ovo je i pokušaj da se napravi balans na nivou pravde jer bez tog ambijenta proces pomirenja nije moguć. Paralelno, Zapad traži novu ekipu koja nije kompromitovana i koja može da bude nosilac normalnih političkih i društvenih procesa na KiM - dodaje Milivojević.

Tači će sasvim sigurno, kako ocenjuje naš sagovornik, postati politička prošlost, jer će sudski proces potrajati, i čim ne bude aktivan u političkom životu, to će uticati da opadne njegov uticaj, kao i uticaj Kadrija Veseljija i DPK. U Prištini će, pretpostavlja ovaj diplomata, uslediti novi izbori, a na njima će morati da se pojave nove snage, ali će kosovska politička scena ostati pod ključnim uticajem Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024